Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżówki z masą krówkową i gruszką

Drożdżówki z masą krówkową i gruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 1400

Kto nie lubi drożdżówek? Ja piekę je stosunkowo często, więc by się nie znudziły czasem kombinuję z nadzieniem ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • drożdże świeże 50 g
  • mleko 2 % 150 ml
  • cukier drobny 70 g
  • maślanka 80 ml
  • mąka pszenna 500 g
  • jajo 1 szt
  • masło 50 g
  • Dodatki :
  • gruszki 2-3 szt
  • masło 1 łyżeczka
  • cukier drobny 1 łyżka
  • masa krówkowa 10 łyżeczek
  • Do posmarowania :
  • jajo 1 szt
  • mleko 1 łyżka
  • Posypka :
  • mąka pszenna 85 g
  • masło 50 g
  • cukier puder 50 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i mąki, przygotować zaczyn i poczekać kilka minut. Następnie dodać resztę mąki, mleka, maślankę, jajo i stopione masło. Wyrobić ciasto. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gruszki obrać, skroić i z dodatkiem cukru podgrzewać z masłem na patelni, aż będą miękkie.

  2. Gotowe ciasto podzielić na równe części (u mnie 10 szt). Każdą rozpłaszczyć, nałożyć na środek po łyżeczce masy krówkowej i gruszek. Zwinąć, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia. Następnie posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem i posypać obficie kruszonką.

  3. Piec w nagrzanym do temp. 175 stopni piekarniku przez ok. 20 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 lutego Taka kombinacja jest przepyszna, owoce z krówką idealne połączenie :) Miodzio :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń