Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie lubi drożdżówek? Ja piekę je stosunkowo często, więc by się nie znudziły czasem kombinuję z nadzieniem ;)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9568
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20858
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9568
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20858
Składniki
Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i mąki, przygotować zaczyn i poczekać kilka minut. Następnie dodać resztę mąki, mleka, maślankę, jajo i stopione masło. Wyrobić ciasto. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gruszki obrać, skroić i z dodatkiem cukru podgrzewać z masłem na patelni, aż będą miękkie.
Gotowe ciasto podzielić na równe części (u mnie 10 szt). Każdą rozpłaszczyć, nałożyć na środek po łyżeczce masy krówkowej i gruszek. Zwinąć, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia. Następnie posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem i posypać obficie kruszonką.
Piec w nagrzanym do temp. 175 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Smacznego!