Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam marchewkę na ciepło. Tym razem postanowiłam przygotować ją z delikatną, pomidorową nutą oraz masełkiem. Taka marchewka jest świetnym dodatkiem do obiadu, ale również samodzielną przekąską. Ważne, aby jej nie rozgotować, gdyż wtedy zwiększymy jej indeks glikemiczny oraz zmniejszymy ilość zawartych w marchewce składników mineralnych. Najlepsza i najzdrowsza dla naszego organizmu jest marchewka, która zachowuje swoją jędrność i delikatną chrupkość czyli ta ugotowana al dente. Taka marchewka z pewnością dostarczy nam więcej wartości odżywczych :)
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1204
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1317
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 194
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1204
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1317
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 194
Składniki
Obraną marchewkę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy całość szklanką wody wymieszaną z koncentratem pomidorowym, cukrem brzozowym* i solą. Wszystko dusimy pod przykryciem do odpowiedniej miękkości (najlepiej al dente) od czasu do czasu mieszając. Gotową marchewkę mieszamy z miękkim masełkiem i podajemy jako samodzielna przekąska lub warzywny dodatek do obiadu. * dodałam około 2 łyżeczek cukru, ale ilość zależy od słodkości marchewki, a także naszych upodobań smakowych. Życzę smacznego! :)