Do góry

Przekąski Przepis na:

Duszona marchewka

Duszona marchewka

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24824

Dodano:

Odsłon: 7145

Uwielbiam marchewkę na ciepło. Tym razem postanowiłam przygotować ją z delikatną, pomidorową nutą oraz masełkiem. Taka marchewka jest świetnym dodatkiem do obiadu, ale również samodzielną przekąską. Ważne, aby jej nie rozgotować, gdyż wtedy zwiększymy jej indeks glikemiczny oraz zmniejszymy ilość zawartych w marchewce składników mineralnych. Najlepsza i najzdrowsza dla naszego organizmu jest marchewka, która zachowuje swoją jędrność i delikatną chrupkość czyli ta ugotowana al dente. Taka marchewka z pewnością dostarczy nam więcej wartości odżywczych :)

Składniki

  • 500 g obranej marchewki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • plaster masła
  • cukier brzozowy (ksylitol)
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obraną marchewkę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy całość szklanką wody wymieszaną z koncentratem pomidorowym, cukrem brzozowym* i solą. Wszystko dusimy pod przykryciem do odpowiedniej miękkości (najlepiej al dente) od czasu do czasu mieszając. Gotową marchewkę mieszamy z miękkim masełkiem i podajemy jako samodzielna przekąska lub warzywny dodatek do obiadu.

    * dodałam około 2 łyżeczek cukru, ale ilość zależy od słodkości marchewki, a także naszych upodobań smakowych.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń