Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3814
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414589
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2347
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3814
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414589
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2347
Składniki
Dynie umyć , odciąć wierzchy , usunąć pestki . Grzyby oczyścić , pokroić. Na patelni roztopić połowę masła , dodać grzyby , podsmażyć. W rondelku rozpuścić resztę masła , wymieszać z cukrem i solą , cynamonem , gałką muszkatołową i goździkami / wcześniej je zemleć/. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Dynie posmarować w środku masłem z przyprawami oraz syropem klonowym. Do każdej dyni włożyć porcję duszonych grzybów. Bekon pokroić w paski , wyłożyć na grzyby w dyniach. Dynie ustawić w żaroodpornym naczyniu. Cebulę obrać , pokroić w ćwiartki , zioła opłukać , oba składniki włożyć do naczynia z dyniami. Wlać gorącą wodę na wysokość 3 cm. Dynię dusić w piekarniku ok. 40 minut.