Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 108
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 10290
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5393
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 51
Dziś do pracy.
Odsłon: 703
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 108
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 10290
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5393
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 51
Dziś do pracy.
Odsłon: 703
Składniki
Składniki na zaczyn dokładnie mieszamy (ja robiłam to w takim średnim słoiczku) i odstawiamy na 12-16 godz. w temperaturze pokojowej. Najlepiej zrobić go wieczorem, aby rano można było już się zabrać za przygotowanie chlebka ;) Wszystkie składniki na ciasto właściwe wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy - ciasto ma być lśniące, gładkie i powinno ładnie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, obsypujemy delikatnie mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godz (ma podwoić swoją objętość).
Po tym czasie natłuszczamy 2 mniejsze podłużne blaszki lub 1 dłuższą i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 1h , ciasto powinno nam się napuszyć na całą wysokość blaszki :)
Piekarnik nagrzewamy do 220st C i wkładamy chleby na 30min. (Zależy też od piekarnika, ja piekłam chyba 40-45min także sprawdzajcie) * Jeśli zacznie nam się za bardzo przypiekać to warto nakryć go folią aluminiową :)