Do góry

Przekąski Przepis na:

Dyniowy chleb

Dyniowy chleb

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1405

Dodano:

Odsłon: 6165

zapraszam na bloga :)

Składniki

  • Zaczyn: 1/2szkl mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdzy (ja dałam świeże - mały kawałeczek, może tak połowę 1/4 kostki)
  • 1/4 szkl wody
  • Ciasto właściwe: 3 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka suchych drożdży lub ok 20-30g świeżych wcześniej przygotowany zaczyn
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szkl puree z dyni
  • 1 i 1/4 szkl wody
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dyniowy chleb

Przygotowanie

  1. Składniki na zaczyn dokładnie mieszamy (ja robiłam to w takim średnim słoiczku) i odstawiamy na 12-16 godz. w temperaturze pokojowej. Najlepiej zrobić go wieczorem, aby rano można było już się zabrać za przygotowanie chlebka ;)

    Wszystkie składniki na ciasto właściwe wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy - ciasto ma być lśniące, gładkie i powinno ładnie odchodzić od ręki.

    Formujemy kulę, obsypujemy delikatnie mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godz (ma podwoić swoją objętość).

  2. Po tym czasie natłuszczamy 2 mniejsze podłużne blaszki lub 1 dłuższą i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 1h , ciasto powinno nam się napuszyć na całą wysokość blaszki :)

  3. Piekarnik nagrzewamy do 220st C i wkładamy chleby na 30min. (Zależy też od piekarnika, ja piekłam chyba 40-45min także sprawdzajcie)


    * Jeśli zacznie nam się za bardzo przypiekać to warto nakryć go folią aluminiową :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń