Do góry

Przekąski Przepis na:

Egipska sałatka z pomidorów

Egipska sałatka z pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 16415

Dodano:

Odsłon: 10356

Moje ogródkowe pomidory w egipskiej sałatce i od razu zrobiło się cieplej. Taka sałatka jest widoczna w restauracjach całego Kairu. Zachwyca wyglądem i zachęca do konsumpcji. Przepis pochodzi z książki "CAIRO KITCHEN" .

Składniki

  • 6 większych pomidorów
  • Dressing : 3 łyżki białego octu ( jabłkowy, z białego wina )
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej kolendry ( można dodać natki pietruszki )
  • 2 łyżki posiekanej dymki ( u mnie szalotka )
  • 1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka drobno posiekanego chili
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki chili w proszku ( u mnie ostra papryka )
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich
  • sól
  • Kilka połówek orzechów do dekoracji
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Egipska sałatka z pomidorów

Przygotowanie

  1. Pomidory opłucz i osusz.
    Każdego pomidora ponacinaj pionowo do 3/4 jego wysokości, tak aby uzyskać kieszonki.
    Zrób 6-7 nacięć na 1 pomidora.
    Wymieszaj wszystkie składniki dressingu z 80 ml wody.
    Napełnij kieszonki w pomidorach dressingiem i udekoruj dodatkowymi orzechami włoskimi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń