Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowe paszteciki wigilijne z kiszoną kapustą. Są niezwykle proste do zrobienia. Ich przygotowanie możecie zostawić na ostatnią chwilę. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu z kubikiem czerwonego barszczu.
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2513
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 84
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2513
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 84
Składniki
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Pieczarki umyć i również pokroić w kosteczkę.
Kapustę kiszoną przepłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć na sitku, następnie drobno poszatkować.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Cebulę przerzucić na patelnię i zeszklić. Następnie dodać pieczarki, chwile podsmażać na wolnym ogniu i dodać kiszoną kapustę. Całość dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie ściągnąć pokrywę i podsmażać do odparowania wody. Farsz doprawić solą i pieprzem.
Do miseczki wbić jajko i rozbełtać je widelcem.
Rozwinąć arkusze ciasta francuskiego. Każdy z nich przekroić na pół wzdłuż dłuższej krawędzi. Farsz rozłożyć na 3/4 powierzchni ciasta. Zostawić margines przy dłuższym boku i posmarować go rozbełtanym jajkiem. Ciasto francuskie zwinąć zaczynając od dłuższego boku z farszem kończąc na pozostawionym marginesie. Zwinięte rulony pokroić na mniejsze części.
Paszteciki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmarować od góry rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (do zrumienienia).
Upieczone paszteciki przestudzić. Podawać z kubkiem czerwonego barszczu.