Do góry

Przekąski Przepis na:

Ekspresowe rogaliki 3-składnikowe w 2 odsłonach

Ekspresowe rogaliki 3-składnikowe w 2 odsłonach

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 450

Dodano:

Odsłon: 7680

Jak się okazuje rogaliki można zrobić z ciasta 3- składnikowego. Ja zrobiłam z farszem cebulowym, który jest po prostu pyszny i pieczarkowym;). Obydwa się ze sobą pięknie komponują w walorach smakowych i artystycznych.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 700 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • Nadzienie 1:
  • 3 średnie cebule
  • 40 g masła
  • kminek mielony, zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • Nadzienie 2:
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebulka szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki posiekanej natki pietruszki
  • 30 g masła
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku
  • Na koniec:1 roztrzepane jajko
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ekspresowe rogaliki 3-składnikowe w 2 odsłonach

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:
    Mąkę przesiać, masło pokroić na mniejsze kostki i posiekać z mąką. Następnie dodać śmietanę i wyrabiać do momentu, aż ciasto nie będzie kleić się do rąk. Ciasto schłodzić w zamrażalniku około 15 minut.

  2. Nadzienie 1:
    Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Doprawić do smaku kminkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem czarnym mielonym.

  3. Nadzienie 2:
    Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulkę szalotkę pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Cebulkę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki i dalej smażyć. Na koniec dodać czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

  4. Ciasto podzielić na około 3 porcje i rozwałkować w kształcie koła.
    Na każdy kawałek ciasta dać około 1 łyżkę innego nadzienia. Zwijać w rogaliki ( w kształt półksiężyca), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Rogaliki piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15- 18 minut.
    Gotowe rogaliki przełożyć na talerz.

    Smacznego :)!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń