Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsza alternatywa dla wszelkich fast-food''ów...
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 154
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 78
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 88
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 57
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 154
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 78
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 88
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 57
Składniki
Ciecierzycę zalać w misce zimną wodą, moczyć min. 12h. Namoczoną ugotować w tej samej wodzie do miękkości, ok. 1h. Odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.
Ugotowaną ciecierzycę, cebulę, czosnek, świeże zioła oraz nasiona kolendry zmielić w blenderze na gładką masę, ew. utrzeć w misce/moździerzu. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kmin, sól, pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Przykryć, wstawić do lodówki na min. 2h.
Ze schłodzonej masy formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć (ja korzystam z dwóch łyżek stołowych, tworząc tzw. łezki). Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor (ok. 5min). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Podawać wedle uznania: z sałatą, pommidorami, hummusem, sosem tahini, pomidorowych lub jogurtowym, chlebem pita bądź innym pieczywem. Smacznego!