Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Falafel (light)
  • Przekąski
  • Przepis na

Falafel (light)

02.03.2018 Odsłon: 902
5.0 (4 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
Robertol1
Robertol1

Klasyczna potrawa fast-food rodem z Egiptu i Bliskiego Wschodu w wersji kanonicznej, z uwzględnieniem potrzeb tych, którzy liczą kalorie

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Desery Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Mięciutkie ciasto, owoce, kruszonka, a do tego polewa z białej czekolady. Cia...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 585

do 30 min 30 min
2
M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 396

do 30 min 30 min
4
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 479

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Napoleonka z morelami

Ciasta Napoleonka z morelami

Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu...

  • Polska
  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 30363

do 60 min 60 min
35
marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa kalafiorowa

Zupy Zupa kalafiorowa

Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 267

do 15 min 15 min
4
Gabciak
Gabciak
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...

  • Grill
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1415

do 30 min 30 min
1
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Desery Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Mięciutkie ciasto, owoce, kruszonka, a do tego polewa z białej czekolady. Cia...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 585

do 30 min 30 min
2
M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 396

do 30 min 30 min
4
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 479

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Napoleonka z morelami

Ciasta Napoleonka z morelami

Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu...

  • Polska
  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 30363

do 60 min 60 min
35
marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa kalafiorowa

Zupy Zupa kalafiorowa

Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 267

do 15 min 15 min
4
Gabciak
Gabciak
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...

  • Grill
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1415

do 30 min 30 min
1
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Falafel (light)
Autor:
Robertol1
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • Ciecierzyca - 400 g
  • Mąka - 0 (słownie: ZERO)
  • Cebula - 1 szt. (duża)
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Mielone ziarno kolendry - 3 łyżeczki
  • Mielony kumin - 2 łyżeczka
  • Mielona biała gorczyca - 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki - 1 pęczek
  • Świeży tymianek - 4-5 gałązek (opcjonalnie)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • Mieszkanka siedmiu przypraw - 1-2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • Suszona mięta - 1-2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Świeży bób - wedle uznania (w sezonie, opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1

Cieciorkę moczyłem w dużej ilości wody przez 12 godzin a następnie starannie odcedziłem. Jest to o tyle ważne, że w późniejszej fazie masa nie może być zbyt rzadka. Tak przygotowaną cieciorkę wraz z innymi składnikami wydałem "na kuchnię". Uwaga: w moim przepisie, który opieram na tym, co widziałem i praktykowałem na Bliskim Wschodzie, nie ma ani grama mąki. Mam świadomość, że funkcjonują przepisy zalecające dodanie mąki oraz ciecierzycy z puszki, ale to nie są przepisy kanoniczne, lecz stanowiące wariację na bazie falafela. Jeśli ktoś zdecyduje się na szybkie wykonanie falafela (mój przepis wymaga tak naprawdę 24 h) i wykorzysta ciecierzycę z puszki, to konsekwentnie musi dodać 1-2 łyżeczkę mąki, bo inaczej wszystko mu się rozleci. Na marginesie: widziałem też przepisy polecające wykorzystanie pasty sezamowej (tahini) do produkcji falafeli. Można, czemu nie. Tylko po co? Hummus na gorącą? Pieczony? Bez sensu. Koniec marginesu

2

Ciecierzycę, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, gałązki tymianku i suszoną miętę zmieliłem w maszynce do mięsa o sitku z najmniejszymi otworami. Zbyt duże otwory i zbyt grubo zmielona masa będzie skutkować tym, że falafel będzie w środku surowy. A nie o to chodzi. W ramach kanonu falafelowego mieści się robienie go z dodatkiem świeżego bobu. W naszych warunkach oznacza to w praktyce użycie bobu jedynie w miesiącach letnich. Można zrobić falafela tylko i wyłącznie z samego bobu lub z użyciem i ciecierzycy, i bobu. Proporcje ciecierzyca/bób mogą być różne, wedle uznania. Ja, jeśli już, to robię 1:1. Uwaga: bób ma być mielony świeży, nie gotowany, wraz z łupinkami. Nie należy go namaczać lub poddawać jakiejkolwiek innej obróbce.

3

Zmieloną masę bardzo dokładnie wymieszałem mikserem, na minimalnych obrotach. Dodałem zmielonych ziaren kolendry, kuminu i gorczycy. Mam je zawsze gotowe do zmielenia w osobnym młynku (proporcje: 3 miarki kolendry:2 miarki kuminu: 1 miarka gorczycy białej: jestem fanem kolendry, tak świeżej jak i ziarnistej dlatego w mojej mieszance dominuje kolendra). Ma też zawsze przygotowany słoiczek zmielonych siedmiu przypraw (po łyżeczce czarnego pieprzu, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu, kolendry, goździków), z której trochę dodałem do masy w trakcie mieszania. Lubię falafel "na zielono", więc oprócz obowiązkowej natki dodałem jeszcze miętę suszoną (nie miałem pod ręką dostatecznej ilości świeżej) oraz parę gałązek tymianku. Uwaga: jeśli nie udało się nam zmielić "zieleniny", trzeba ją bardzo drobno posiekać, szczególnie tymianek. Falafelowcy dzielą się na tych, którzy dodają sodę i tych którzy nie dodają sody oczyszczonej. Ja należę do tej drugiej grupy. Dodanie sody jest korzystne dla przyspieszenia procesu smażenia w oleju. Nie wolno jednak przesadzić z jej dodawaniem.

4

Wymieszaną masę odstawiamy do lodówkina jakiś czas, aby się "przegryzła" i związała. Absolutne minimum to 1 godzina. Z doświadczenia wiem, że im dłużej, tym lepiej. Można ją trzymać bez problemu do 24 godzin i najlepsza jest następnego dnia. Ale jeśli ktoś nie ma tyle czasu...

5

Kanoniczny falafel powinien być głęboko smażony na bardzo gorącym oleju (w naszych warunkach najlepszy jest sezamowy). W mojej wersji "light" będzie pieczony w piekarniku. Tak więc smaruję oliwą (nie musi być z pierwszego tłoczenia) blachę, na której ułożę falafelki. I to jest jedyne moje odstępstwo od kanonu, na rzecz zdrowia.

6

Z masy uformowałem falafelki i ułożyłem je na wysmarowanej oliwą blasze. Nie jestem typem człowiek manualnego i wcześniej miałem kłopoty ze zrobieniem równych i estetycznych kuleczek lub wałeczków. Po jakimś czasie dałem sobie spokój i nabyłem drogą kupna specjalną foremkę do robienia falafeli. Tego typu foremki są do kupienia w sklepach internetowych lub sklepach z żywnością bliskowschodnią za kilkanaście zł. Tacę z falfelkami wstawiłem do pierkarnika (uprzednio rozgrzanego do 180 stopni). Trzymałem ok. 15 minut, następnie odwróciłem falafelki na drugą stronę i trzymałem w pierkaniku dalsze 15 minut. Jeśli ktoś zdecyduje się na wersję kanoniczną i będzie smażył falafle na oleju powinien pamiętać, że olej musi być bardzo gorący (ale nie przekroczyć temperatury dymienia, co jest częstym błędem w ulicznych falafelniach). Uformowane w kuleczki (wielkość mniej więcej piłeczki pingpongowej) lub płaskie (z formy, tak jak moje) falafelki wrzucamy pojedynczo na gorący olej i obsmażamy na każdej stronie po ok. 2 minuty, aż uzyskają ładny, brązowy (ale nie brunatny) kolor. Po wysmażeniu dobrze jest wyłożyć falafelki na papierowy ręczki, tak aby odsączyć tłuszcz.

7

Falafle można jeść na wiele, wiele sposobów. Na ciepło i na zimno, w chlebie pita, z dodatkiem warzyw (świeżych, marynowanych, smażonych w tempurze - kiedyś w Tel Awiwie na Rehov Jehuda HaMakkabi była taka buda, która serowowała pity napełniane falalafelami i różnymi warzywami (kalafior, brukuły, bakłażany, cukinie) w tempurze, rewelacja!!!) Jeśli o mnie chodzi, to jakikolwiek by ten sposób nie był, falafelowi, który jem musi towarzyszyć sos sezamowy, w skład którego wchodzą: pasta sezamowa, oliwa z oliwek, sok z cytryny, trochę swieżych listówk pietruszki, mięty, kolendry oraz odrobina 7 przypraw (vide Etap 3).

8

Sos sezamowy: 2 łyżki pasty sezamowej tahini, 2 łyżki oliwy z oliwek (pierwszego tłoczenia) lub oleju sezamowego, sok z jednej cytryny, bardzo drobno posiekane listki świeżej mięty, pietruszki i kolendry, 1 łyżeczka siedmiu przypraw, sól, pieprz (do smaku). Pastę sezamową mieszamy, dolewając powoli oliwy oraz soku z cytryny, tak aby uzyskać lejącą się emulsję, dodajemy "zieleninę", przyprawy. Odstawiamy na ok. 1 godzinę.

9

Mnie smakują najbardziej gorące falafele maczane w sosie sezamowym (dlatego ten pokazany na zdjęciu ma gęstą konsystencję, majonezowo-dipową). Rekomendacja winna: lekkie, białe wytrawne wino: austriackie Grüner Veltlner lub Welschriesling, włoskie Frascatti, portugalskie Vihno Verde. Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki