Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najbardziej znaną polską potrawą „po grecku” jest ryba. Tym razem przygotujemy wegetariański obiad, a królową tego dania będzie fasolka szparagowa. Fasolka szparagowa po grecku jest niezwykle prosta w przygotowaniu, jednocześnie bardzo smaczna i uniwersalna. Możesz podać ją jako danie samodzielne lub dodatek do obiadu. Latem użyj świeżej fasolki i pomidorów, a zimną – mrożonych warzyw lub z puszki.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 89
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 183
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 376
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 89
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 183
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 376
Składniki
Umyj fasolkę i odetnij końcówki. Możesz przekroić na pół lub zostawić w całości. Obierz cebulę i ząbki czosnku. Cebulę poszatkuj w piórka, a czosnek w drobną kostkę lub przeciśnij przez praskę. W głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojone warzywa i smaż na wolnym ogniu, aż się zrumienią (uważaj, by nie przypalić).
Wrzuć fasolkę na patelnię, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu 5-8 minut, aż zmięknie. Przemieszaj od czasu do czasu.
Przelej pomidory wrzątkiem, obierz je ze skórki, a następnie pokrój w kostkę i przełóż na patelnię. Możesz użyć pomidorów z puszki. Dopraw warzywa solą oraz pieprzem i duś na wolnym ogniu 20-30 minut, aż pomidory odparują tworząc gęsty sos.
Gotową fasolkę podawaj od razu w towarzystwie świeżego chleba lub mięsnych klopsików i koniecznie udekoruj ulubioną zieleniną.