Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasolka szparagowa po grecku to potrawa o niskiej kaloryczności, ale wysokiej wartości odżywczej. Zielona fasolka jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo dostarcza potasu i magnezu, a także witaminy K. Jest to danie wyjątkowo proste, a jednocześnie smaczne i pożywne. Idealnie nadaje się na szybki obiad, szczególnie w sezonie na świeżą fasolkę i pomidory. Jest to także doskonały sposób na wzbogacenie diety w warzywa.
Zamiast świeżej fasolki szparagowej możesz równie dobrze użyć mrożonej. Nie ma potrzeby jej rozmrażania - wystarczy wrzucić ją prosto z zamrażarki na patelnię i dusić, aż zmięknie. Fasolkę należy dusić bezpośrednio z cebulą i czosnkiem na patelni, dzięki czemu wchłonie wszystkie smaki i będzie idealnie miękka, ale nie papkowata. Warto użyć też dwa rodzaje fasolki - zielonej i żółtej, które charakteryzują się podobnym czasem obróbki cieplnej. Całość zyska niesamowitego wyglądu. Z kolei najsmaczniejsze są dojrzałe, świeże pomidory, najlepiej malinowe lub San Marino. Poza sezonem możesz wykorzystać pomidory krojone z puszki lub własnoręcznie przyrządzone pomidory na zimę ze słoika.
Do fasolki w sosie pomidorowym świetnie pasują również inne warzywa, takie jak papryka, cukinia czy bakłażan, które są często stosowane w kuchni greckiej. Dodanie ich na patelnię sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej sycące i bogate w składniki odżywcze. Z kolei ziemniaki mogą dodatkowo zwiększyć pożywność potrawy. Pamiętaj tylko, by pokroić je w cienkie plasterki, by szybko usmażyły się razem z innymi warzywami. Zamiast masła warto też wypróbować oliwę z oliwek, która nada daniu bardziej śródziemnomorskiego charakteru. Nic nie stoi na przeszkodzie, by gotowe danie posypać odrobiną sera feta.
Przepis na tę fasolkę szparagową w pomidorach wspomina o szczypiorku, natce pietruszki lub kolendrze do dekoracji. Niezastąpiony jest także czosnek. To jednak nie wszystko. Tradycyjna kuchnia grecka chętnie używa również oregano i świeżej mięty, które wspaniale komponują się z pomidorami i fasolką. Dość nieoczywistym składnikiem, który doda ciekawego aromatu jest cynamon. Szczypta cynamonu idealnie wpasuje się do tej potrawy, nadając lekko słodkiej i bardzo charakterystycznej nuty.
Czas duszenia zależy od rodzaju fasolki. Jeśli po 30 minutach nadal jest twarda, duś ją pod przykryciem na wolnym ogniu przez dodatkowe 10-15 minut, aż osiągnie pożądaną miękkość. Pamiętaj tylko, że chrupiące warzywa mogą być dużym atutem i ciekawym dodatkiem do obiadu. Pyszna fasolka pełna innych składników warzywnych zachowuje swoją świeżość nawet przez 3 dni. Jeśli zamierzasz przyrządzać ją do późniejszego odgrzewania, lepiej by całość była lekko al dente, by po ponownym wrzuceniu na patelnię, nie rozgotowała się.
Gęsty, pokrywający fasolkę sos z pomidorami i czosnkiem jest największym atutem tej potrawy. Jeśli sos jest za rzadki i zbyt szybko spływa z warzyw, duś go bez przykrycia przez dodatkowe kilka minut na wolnym ogniu, aby woda odparowała. Można też zagęścić go odrobiną koncentratu pomidorowego, szczególnie jeśli nie dysponujesz czasem na dłuższe gotowanie.
Danie można podawać jako samodzielny posiłek, szczególnie ze świeżym chlebem, będąc ciekawą alternatywą dla klasycznej fasolki podawanej z masłem i bułką tartą. Świetnie smakuje też jako dodatek do grillowanego mięsa, pieczonego kurczaka lub klopsików. Nie zapominaj posypać całość pokrojoną natką pietruszki, która doda przyjemnego, ziołowego smaku.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1319
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 226
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1319
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 226
Składniki
Umyj fasolkę i odetnij końcówki. Możesz przekroić na pół lub zostawić w całości. Obierz cebulę i ząbki czosnku. Cebulę poszatkuj w piórka, a czosnek w drobną kostkę lub przeciśnij przez praskę. W głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojone warzywa i smaż na wolnym ogniu, aż się zrumienią (uważaj, by nie przypalić).
Wrzuć fasolkę na patelnię, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu 5-8 minut, aż zmięknie. Przemieszaj od czasu do czasu.
Przelej pomidory wrzątkiem, obierz je ze skórki, a następnie pokrój w kostkę i przełóż na patelnię. Możesz użyć pomidorów z puszki. Dopraw warzywa solą oraz pieprzem i duś na wolnym ogniu 20-30 minut, aż pomidory odparują tworząc gęsty sos.
Gotową fasolkę podawaj od razu w towarzystwie świeżego chleba lub mięsnych klopsików i koniecznie udekoruj ulubioną zieleniną.