Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Pomidory na zimę
  • Przetwory
  • Przepis na

Pomidory na zimę

24.07.2025 Odsłon: 212869
5.0 (428 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Pomidory na zimę to aromatyczne, domowe przetwory, które świetnie sprawdzą się zimą, kiedy w sklepach brakuje świeżych warzyw lub są one bardzo drogie i sprowadzane z dalekich zakątków świata. Takie pomidory w słoikach pozwolą zachować smak lata na dłużej. Możesz je otworzyć w dowolnej chwili, czy to na kanapki, czy do przygotowania zupy lub sosu. 

Domowe pomidory krojone - gdzie sprawdzą się najlepiej? 

Takie pomidory w słoikach świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, sałatek czy zup lub sosów. Świetnie komponują się z mięsem, czy to wędzonym, czy grillowanym, odświeżając każdy posiłek. Smak dojrzałych pomidorów jest wzmocniony przez zalewę octową, która nie tylko konserwuje, ale również dodaje nuty kwaskowatości idealnie komponującej się ze słodyczą. Możesz z powodzeniem przygotować kilka słoiczków więcej dla członków całej swojej rodziny. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis na pomidory na zimę - jakie gatunki sprawdzą się najlepiej? 

Najlepsze do zamykania w słoikach są mięsiste pomidory, jędrne i pozbawione nadmiaru soku. Pomidory rzymskie charakteryzują się jędrnym i twardym miąższem oraz skórką odporną na pękanie, dzięki czemu są idealne właśnie do przygotowywania konserw. Sprawdzą się również zielone pomidory czy pomidory paprykowe. Oczywiście nie znaczy to, że inne gatunki nie poddadzą się pasteryzacji, ale pamiętaj, żeby używać młodszych i nie do końca dojrzałych sztuk. Dotyczy to szczególnie miękkich i soczystych rodzajów, takich jak malinowe. 

Pomidory w zalewie octowej z cebulą 

Stosunek octu do wody powinien wynosić 1:10, zapewniając odpowiednie właściwości konserwujące, a także kwaskowaty smak. Zalewa do pomidorów musi być dobrze doprawiona solą i cukrem, ale nieodzowne są także: 

  • czarny pieprz, 
  • liść laurowy, 
  • ziele angielskie. 

Oczywiście to nie jedyne przyprawy do pomidorów, które możesz dodać. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą dołożyć odrobinę papryczek chili czy imbiru. Szukając słodszych aromatów, dodaj łyżeczkę miodu do zalewy. Ciekawie będzie smakować też szczypta gorczycy lub tymianku. Pomidory pokrój w plasterki i przełóż plastrami cebuli, a następnie zalej przygotowanym roztworem octu spirytusowego i wody. Jeśli nie lubisz kwaśnego smaku, spróbuj też przygotować pomidory w zalewie z solanki. 

Konserwacja pomidorów w słoikach 

Konserwowanie pomidorów octem i solą zapobiega tworzeniu się wewnątrz bakterii i mikroorganizmów, które mogłyby doprowadzić do zepsucia żywności. To podstawa domowych przetworów, dzięki której słoiki mogą stanąć w domowej spiżarni na wiele miesięcy. Jeśli w ogrodzie masz duży urodzaj pomidorów, spróbuj także wykorzystać je w inny sposób. Sos pomidorowy do słoików będzie prawdziwą gratką dla miłośników włoskiej kuchni, a suszone warzywa będą świetnym dodatkiem do makaronów czy zapiekanek. 

Pasteryzacja pomidorów - jak to zrobić? 

By twoje domowe pomidorowe przetwory przetrwały jak najdłużej, niezbędny jest proces pasteryzacji. Słoiki 500 ml lub mniejsze dokładnie umyj i wyparz, by wewnątrz nie znajdowały się żadne mikroorganizmy, które mogłyby zepsuć żywność. Pomidory przełóż do wewnątrz, zalej gorącą zalewą i bardzo dobrze zakręć.

Techniki konserwacji pomidorów są różne - najczęściej spotyka się pasteryzację w garnku z gorącą wodą, która powinna trwać ok. 10 minut. Nie wydłużaj znacząco tego czasu, gdyż warzywa mogą się zwyczajnie rozpaść pod wpływem temperatury. Inną metodą jest pasteryzacja słoików w piekarniku lub zmywarce - wystarczy je włożyć do szuflady oraz uruchomić odpowiedni program do czyszczenia silnie zabrudzonych garnków. Kiedy proces będzie gotowy, szkło odstaw na blat, najlepiej do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Konserwowanie pomidorów nie jest trudne, a pozwoli ci zamknąć smak lata w słoikach i rozkoszować się nim zimą, kiedy na dworze jest mroźno i ciemno. Zupa pomidorowa przygotowana z takich przetworów ma jedyny w swoim rodzaju smak, a każda kanapka stanie się prawdziwym majstersztykiem. To też sposób na uratowanie warzyw, jeśli dysponujesz ich dużą ilością oraz na zaoszczędzenie pieniędzy. Świeże pomidory w sezonie jesienno-zimowym potrafią przecież kosztować prawdziwy majątek. 

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 17834

> 60 min >60 min
18
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 22615

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 1742

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2258

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11879

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 126

do 60 min 60 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 17834

> 60 min >60 min
18
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 22615

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 1742

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2258

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11879

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 126

do 60 min 60 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Pomidory na zimę
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1 kg pomidorów,
  • 1 kg cebuli,
  • 1,5 l wody,
  • 150 ml octu,
  • olej rzepakowy (1 łyżka na słoik),
  • 2 płaskie łyżki soli,
  • 5 łyżek cukru,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek pieprzu.
Sposób przygotowania:
1

Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, sól i cukier. Całość zagotuj. Odstaw zalewę do ostygnięcia.

2

Pomidory umyj i pokrój na plasterki o grubości około 3-4 mm. Cebulę obierz i również pokrój na krążki o grubości 3-4 mm.

3

Do wcześniej wyparzonych słoików przełóż warstwowo pomidory z cebulą. Szklane słoje uzupełnij do samej góry. Do każdego z nich włóż po 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu i po jednym listku laurowym. Na koniec do każdego ze słoików wlej po łyżce oleju.

4

Pomidory z cebulą zalej przestudzoną zalewą. Słoiki szczelnie zakręć.

5

Na spód dużego garnka połóż ściereczkę. Do środka włóż słoiki w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały (zachowaj minimalne odstępy). Garnek uzupełnij wodą do 3/4 wysokości słoików i ustaw na kuchence. Pomidory z cebulą pasteryzuj przez około 10 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiki z garnka i ustaw do góry dnem na blacie. Na drugi dzień znieś słoiki do spiżarni.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki