Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory na zimę to aromatyczne, domowe przetwory, które świetnie sprawdzą się zimą, kiedy w sklepach brakuje świeżych warzyw lub są one bardzo drogie i sprowadzane z dalekich zakątków świata. Takie pomidory w słoikach pozwolą zachować smak lata na dłużej. Możesz je otworzyć w dowolnej chwili, czy to na kanapki, czy do przygotowania zupy lub sosu.
Takie pomidory w słoikach świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, sałatek czy zup lub sosów. Świetnie komponują się z mięsem, czy to wędzonym, czy grillowanym, odświeżając każdy posiłek. Smak dojrzałych pomidorów jest wzmocniony przez zalewę octową, która nie tylko konserwuje, ale również dodaje nuty kwaskowatości idealnie komponującej się ze słodyczą. Możesz z powodzeniem przygotować kilka słoiczków więcej dla członków całej swojej rodziny.
Najlepsze do zamykania w słoikach są mięsiste pomidory, jędrne i pozbawione nadmiaru soku. Pomidory rzymskie charakteryzują się jędrnym i twardym miąższem oraz skórką odporną na pękanie, dzięki czemu są idealne właśnie do przygotowywania konserw. Sprawdzą się również zielone pomidory czy pomidory paprykowe. Oczywiście nie znaczy to, że inne gatunki nie poddadzą się pasteryzacji, ale pamiętaj, żeby używać młodszych i nie do końca dojrzałych sztuk. Dotyczy to szczególnie miękkich i soczystych rodzajów, takich jak malinowe.
Stosunek octu do wody powinien wynosić 1:10, zapewniając odpowiednie właściwości konserwujące, a także kwaskowaty smak. Zalewa do pomidorów musi być dobrze doprawiona solą i cukrem, ale nieodzowne są także:
Oczywiście to nie jedyne przyprawy do pomidorów, które możesz dodać. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą dołożyć odrobinę papryczek chili czy imbiru. Szukając słodszych aromatów, dodaj łyżeczkę miodu do zalewy. Ciekawie będzie smakować też szczypta gorczycy lub tymianku. Pomidory pokrój w plasterki i przełóż plastrami cebuli, a następnie zalej przygotowanym roztworem octu spirytusowego i wody. Jeśli nie lubisz kwaśnego smaku, spróbuj też przygotować pomidory w zalewie z solanki.
Konserwowanie pomidorów octem i solą zapobiega tworzeniu się wewnątrz bakterii i mikroorganizmów, które mogłyby doprowadzić do zepsucia żywności. To podstawa domowych przetworów, dzięki której słoiki mogą stanąć w domowej spiżarni na wiele miesięcy. Jeśli w ogrodzie masz duży urodzaj pomidorów, spróbuj także wykorzystać je w inny sposób. Sos pomidorowy do słoików będzie prawdziwą gratką dla miłośników włoskiej kuchni, a suszone warzywa będą świetnym dodatkiem do makaronów czy zapiekanek.
By twoje domowe pomidorowe przetwory przetrwały jak najdłużej, niezbędny jest proces pasteryzacji. Słoiki 500 ml lub mniejsze dokładnie umyj i wyparz, by wewnątrz nie znajdowały się żadne mikroorganizmy, które mogłyby zepsuć żywność. Pomidory przełóż do wewnątrz, zalej gorącą zalewą i bardzo dobrze zakręć.
Techniki konserwacji pomidorów są różne - najczęściej spotyka się pasteryzację w garnku z gorącą wodą, która powinna trwać ok. 10 minut. Nie wydłużaj znacząco tego czasu, gdyż warzywa mogą się zwyczajnie rozpaść pod wpływem temperatury. Inną metodą jest pasteryzacja słoików w piekarniku lub zmywarce - wystarczy je włożyć do szuflady oraz uruchomić odpowiedni program do czyszczenia silnie zabrudzonych garnków. Kiedy proces będzie gotowy, szkło odstaw na blat, najlepiej do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Konserwowanie pomidorów nie jest trudne, a pozwoli ci zamknąć smak lata w słoikach i rozkoszować się nim zimą, kiedy na dworze jest mroźno i ciemno. Zupa pomidorowa przygotowana z takich przetworów ma jedyny w swoim rodzaju smak, a każda kanapka stanie się prawdziwym majstersztykiem. To też sposób na uratowanie warzyw, jeśli dysponujesz ich dużą ilością oraz na zaoszczędzenie pieniędzy. Świeże pomidory w sezonie jesienno-zimowym potrafią przecież kosztować prawdziwy majątek.
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6746
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6746
Składniki
Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, sól i cukier. Całość zagotuj. Odstaw zalewę do ostygnięcia.
Pomidory umyj i pokrój na plasterki o grubości około 3-4 mm. Cebulę obierz i również pokrój na krążki o grubości 3-4 mm.
Do wcześniej wyparzonych słoików przełóż warstwowo pomidory z cebulą. Szklane słoje uzupełnij do samej góry. Do każdego z nich włóż po 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu i po jednym listku laurowym. Na koniec do każdego ze słoików wlej po łyżce oleju.
Pomidory z cebulą zalej przestudzoną zalewą. Słoiki szczelnie zakręć.
Na spód dużego garnka połóż ściereczkę. Do środka włóż słoiki w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały (zachowaj minimalne odstępy). Garnek uzupełnij wodą do 3/4 wysokości słoików i ustaw na kuchence. Pomidory z cebulą pasteryzuj przez około 10 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiki z garnka i ustaw do góry dnem na blacie. Na drugi dzień znieś słoiki do spiżarni.