Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Sos pomidorowy do słoików
  • Przetwory
  • Przepis na

Sos pomidorowy do słoików

20.05.2025 Odsłon: 31362
5.0 (44 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Sos pomidorowy do słoików to świetna baza do rozmaitych potraw. Przyda ci się bardzo zimową porą, gdy w sklepach zabraknie krajowych, polnych warzyw. Żadne zagraniczne nie mogą przecież równać się z polskimi odpowiednikami ani, słodyczą, ani zapachem. Zamknij pomidory w słoikach, korzystając z prostych przepisów na przetwory, aby nie tęsknić za nimi do lata! 

Dobry sos pomidorowy – przepis 

Ten przepis na sos pomidorowy na zimę opiera się na klasycznych składnikach: dojrzałych pomidorach, cebuli, czosnku i świeżej bazylii. To dzięki nim uzyskasz aromatyczny, pełen głębi smak, idealny jako baza do wielu dań. Wystarczy kilka łyżek, aby podkręcić smak makaronu, risotto czy domowej pizzy. Cały słoik możesz użyć do takich dań jak pulpety w sosie pomidorowym, kiedy nie masz czasu na przygotowywanie dodatków od zera.  

W przeciwieństwie do kupnych sosów pomidorowych w słoiku, nie zawiera sztucznych konserwantów i ulepszaczy smaku – jedynie to, co jest naprawdę potrzebne. Poza tym, wbrew pozorom, przepis jest bardzo prosty. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a lista składników do kupienia jest naprawdę krótka. 

Kiedy będziesz wybierać się po warzywa, sięgnij po takie odmiany jak Lima albo San Marzano. Mają mięsistą konsystencję i mniej wody, dzięki czemu sos łatwiej odparowuje i szybciej gęstnieje. Do tego nie zapomnij o cebuli (najlepiej klasycznej białej albo szalotce), a także ząbkach czosnku. W sezonie warto sięgać po odmiany jare. Do zrobienia sosu pomidorowego do słoików przydadzą ci się też zioła (świeże albo suszone), a także dobrej jakości oliwa z oliwek. W naszym przepisie polecamy świeżą bazylię, ale nie jest to jedyne rozwiązanie. Aby zrobić pomidorowy sos włoski do słoików, możesz dodać jeszcze oregano i tymianek albo użyć ziół prowansalskich. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić sos z pomidorów na zimę? 

Nasz przepis na dobry sos pomidorowy rozpoczyna się od przygotowania warzyw. Cebulę i czosnek warto wcześniej podsmażyć, a właściwie zeszklić z odrobiną oliwy. Wystarczy niewielki ogień i odrobina czasu, aby warzywa zmiękły. Nie zwiększaj mocy palnika, bo wtedy cebula i czosnek zbrązowieją, co z kolei wpływa na lekko gorzki smak sosu pomidorowego do słoika. Możesz w trakcie smażenia dodać na patelnię odrobinę papryki ostrej mielonej oraz sól. 

Nie musisz obierać pomidorów ze skórki. Po długim gotowaniu i zmiksowaniu, nie będą one wyczuwalne. Jeśli jednak wolisz gładki sos pomidorowy w słoiku, możesz sparzyć wrzątkiem warzywa i zdjąć skórkę przed gotowaniem.  

Podczas łączenia składników pamiętaj o stopniowym budowaniu smaku. Najpierw podsmaż warzywa, a dopiero potem połącz je z pokrojonymi pomidorami (wraz z wydobytym sokiem) w wysokim garnku. Nie gotuj też sosu pomidorowego na dużym ogniu – wystarczy średnia moc palnika i odrobina cierpliwości aż pomidory zaczną się rozpadać. Pilnuj ich i co jakiś czas zamieszaj, aby się nie przypaliły. 

Z kolei świeżą bazylię dodaj pod koniec gotowania, czyli tuż przed blendowaniem. Wtedy nada sosowi charakterystyczny, świeży aromat i nie będzie gorzka. Całość zblenduj dopiero po odparowaniu wody.  

O czym pamiętać, przygotowując sos pomidorowy w słoikach? 

Typowy sos pomidorowy do słoików będzie smaczny i bezpieczny do spożycia przez długi czas, jeśli zastosujesz kilka ważnych wskazówek. Słoiki i nakrętki powinny być wyparzone. Szkło możesz wygotować we wrzątku przez około 10 minut lub umieścić je w piekarniku nagrzanym do 120°C na 15 minut.  

Sos pomidorowy należy przełożyć do słoików, gdy jest jeszcze gorący. Używaj lejka do przetworów lub szerokiej łyżki, aby nie zabrudzić brzegów. Wypełnij słoiki prawie do samej góry, ale zostaw około 1-1,5 cm wolnej przestrzeni – to ważne, by podczas pasteryzacji ciśnienie nie wypchnęło zawartości na zewnątrz. 

Jak pasteryzować włoski sos pomidorowy do słoików? 

Pasteryzację możesz przeprowadzić na dwa sposoby: w garnku lub piekarniku. Pierwszy sposób jest bardzo prosty i tradycyjny. W większym naczyniu wyłóż dno ściereczką i ustaw słoiki tak, aby się nie stykały. Zalej je ciepłą wodą do ⅔ ich wysokości. Jeśli sos pomidorowy w słoiku jest już zimny, wtedy woda nie może być ciepła – to złota zasada dobrej pasteryzacji. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjmij, odstaw do góry dnem na ściereczkę i zostaw do całkowitego wystudzenia.  

Jeśli wolisz piekarnik, ustaw słoiki w nagrzanym do 130°C piekarniku na ok. 30 minut (bez tremoring), a następnie także wystudź do góry dnem. Dobrze zamknięte słoiki z sosem pomidorowym powinny mieć wklęsłe wieczka.  

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta jajeczna

Śniadania Pasta jajeczna

Taka pasta doskonale sprawdza się np w pracy, na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2729

do 15 min 15 min
20
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dodatki

Ziemniaki gniecione z brukwią

Dodatki Ziemniaki gniecione z brukwią

Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...

  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Dla zdrowia

Odsłon: 100

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1829

do 30 min 30 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 214

do 30 min 30 min
4
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1558

do 15 min 15 min
3
Futka
Futka
Dania główne

Tortille z warzywami i serem halloumi

Dania główne Tortille z warzywami i serem halloumi

Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Awokado
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 6317

do 15 min 15 min
14
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta jajeczna

Śniadania Pasta jajeczna

Taka pasta doskonale sprawdza się np w pracy, na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2729

do 15 min 15 min
20
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dodatki

Ziemniaki gniecione z brukwią

Dodatki Ziemniaki gniecione z brukwią

Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...

  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Dla zdrowia

Odsłon: 100

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1829

do 30 min 30 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 214

do 30 min 30 min
4
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1558

do 15 min 15 min
3
Futka
Futka
Dania główne

Tortille z warzywami i serem halloumi

Dania główne Tortille z warzywami i serem halloumi

Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Awokado
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 6317

do 15 min 15 min
14
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Sos pomidorowy do słoików
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 2 kg polnych pomidorów (np Lima)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • garść świeżych listków bazylii
  • około ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
  • 3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1

Obierz i posiekaj cebulę. Podsmaż na oliwie z dodatkiem sproszkowanej papryki. W zależności od upodobań, możesz dodać jej więcej, a nawet zastąpić chili lub – wprost przeciwnie – zamienić na łagodną, słodką paprykę.

2

Posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dołóż go na patelnię i smaż jeszcze przez chwilę.

3

Pokrój pomidory na kawałki. Jeśli chcesz, możesz wcześniej sparzyć je i obrać ze skórki, ale nie ma takiej konieczności. Umieść pomidory w wysokim garnku, dołóż zawartość patelni i zagotuj na palniku o niewielkiej mocy. Gotuj, aż pomidory zaczną się rozpadać. Co pewien czas zamieszaj.

4

Dopraw sos ziołami, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Zblenduj. Duś sos na wolnym ogniu jeszcze przez pół godziny – aż smaki się przegryzą i odparuje część wody. Tak przygotowany sos pomidorowy przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je szczelnie.

5

Ustaw słoiki w garnku wyłożonym ściereczką lub gumową wkładką. Zalej wodą o temperaturze sosu (ciepłą, jeśli wciąż jest gorący) do 2/3 wysokości. Zadbaj o to, by słoiki nie stykały się ze sobą podczas pasteryzacji. Zagotuj wodę. Gotuj przez 20 minut na palniku o średniej mocy. Słoiki odstaw do wystudzenia do góry dnem, a następnie przenieś w chłodne, ocienione miejsce.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki