Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos pomidorowy do słoików to świetna baza do rozmaitych potraw. Przyda ci się bardzo zimową porą, gdy w sklepach zabraknie krajowych, polnych warzyw. Żadne zagraniczne nie mogą przecież równać się z polskimi odpowiednikami ani, słodyczą, ani zapachem. Zamknij pomidory w słoikach, korzystając z prostych przepisów na przetwory, aby nie tęsknić za nimi do lata!
Ten przepis na sos pomidorowy na zimę opiera się na klasycznych składnikach: dojrzałych pomidorach, cebuli, czosnku i świeżej bazylii. To dzięki nim uzyskasz aromatyczny, pełen głębi smak, idealny jako baza do wielu dań. Wystarczy kilka łyżek, aby podkręcić smak makaronu, risotto czy domowej pizzy. Cały słoik możesz użyć do takich dań jak pulpety w sosie pomidorowym, kiedy nie masz czasu na przygotowywanie dodatków od zera.
W przeciwieństwie do kupnych sosów pomidorowych w słoiku, nie zawiera sztucznych konserwantów i ulepszaczy smaku – jedynie to, co jest naprawdę potrzebne. Poza tym, wbrew pozorom, przepis jest bardzo prosty. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a lista składników do kupienia jest naprawdę krótka.
Kiedy będziesz wybierać się po warzywa, sięgnij po takie odmiany jak Lima albo San Marzano. Mają mięsistą konsystencję i mniej wody, dzięki czemu sos łatwiej odparowuje i szybciej gęstnieje. Do tego nie zapomnij o cebuli (najlepiej klasycznej białej albo szalotce), a także ząbkach czosnku. W sezonie warto sięgać po odmiany jare. Do zrobienia sosu pomidorowego do słoików przydadzą ci się też zioła (świeże albo suszone), a także dobrej jakości oliwa z oliwek. W naszym przepisie polecamy świeżą bazylię, ale nie jest to jedyne rozwiązanie. Aby zrobić pomidorowy sos włoski do słoików, możesz dodać jeszcze oregano i tymianek albo użyć ziół prowansalskich.
Nasz przepis na dobry sos pomidorowy rozpoczyna się od przygotowania warzyw. Cebulę i czosnek warto wcześniej podsmażyć, a właściwie zeszklić z odrobiną oliwy. Wystarczy niewielki ogień i odrobina czasu, aby warzywa zmiękły. Nie zwiększaj mocy palnika, bo wtedy cebula i czosnek zbrązowieją, co z kolei wpływa na lekko gorzki smak sosu pomidorowego do słoika. Możesz w trakcie smażenia dodać na patelnię odrobinę papryki ostrej mielonej oraz sól.
Nie musisz obierać pomidorów ze skórki. Po długim gotowaniu i zmiksowaniu, nie będą one wyczuwalne. Jeśli jednak wolisz gładki sos pomidorowy w słoiku, możesz sparzyć wrzątkiem warzywa i zdjąć skórkę przed gotowaniem.
Podczas łączenia składników pamiętaj o stopniowym budowaniu smaku. Najpierw podsmaż warzywa, a dopiero potem połącz je z pokrojonymi pomidorami (wraz z wydobytym sokiem) w wysokim garnku. Nie gotuj też sosu pomidorowego na dużym ogniu – wystarczy średnia moc palnika i odrobina cierpliwości aż pomidory zaczną się rozpadać. Pilnuj ich i co jakiś czas zamieszaj, aby się nie przypaliły.
Z kolei świeżą bazylię dodaj pod koniec gotowania, czyli tuż przed blendowaniem. Wtedy nada sosowi charakterystyczny, świeży aromat i nie będzie gorzka. Całość zblenduj dopiero po odparowaniu wody.
Typowy sos pomidorowy do słoików będzie smaczny i bezpieczny do spożycia przez długi czas, jeśli zastosujesz kilka ważnych wskazówek. Słoiki i nakrętki powinny być wyparzone. Szkło możesz wygotować we wrzątku przez około 10 minut lub umieścić je w piekarniku nagrzanym do 120°C na 15 minut.
Sos pomidorowy należy przełożyć do słoików, gdy jest jeszcze gorący. Używaj lejka do przetworów lub szerokiej łyżki, aby nie zabrudzić brzegów. Wypełnij słoiki prawie do samej góry, ale zostaw około 1-1,5 cm wolnej przestrzeni – to ważne, by podczas pasteryzacji ciśnienie nie wypchnęło zawartości na zewnątrz.
Pasteryzację możesz przeprowadzić na dwa sposoby: w garnku lub piekarniku. Pierwszy sposób jest bardzo prosty i tradycyjny. W większym naczyniu wyłóż dno ściereczką i ustaw słoiki tak, aby się nie stykały. Zalej je ciepłą wodą do ⅔ ich wysokości. Jeśli sos pomidorowy w słoiku jest już zimny, wtedy woda nie może być ciepła – to złota zasada dobrej pasteryzacji. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjmij, odstaw do góry dnem na ściereczkę i zostaw do całkowitego wystudzenia.
Jeśli wolisz piekarnik, ustaw słoiki w nagrzanym do 130°C piekarniku na ok. 30 minut (bez tremoring), a następnie także wystudź do góry dnem. Dobrze zamknięte słoiki z sosem pomidorowym powinny mieć wklęsłe wieczka.
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 100
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1829
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 214
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6317
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 100
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1829
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 214
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6317
Składniki
Obierz i posiekaj cebulę. Podsmaż na oliwie z dodatkiem sproszkowanej papryki. W zależności od upodobań, możesz dodać jej więcej, a nawet zastąpić chili lub – wprost przeciwnie – zamienić na łagodną, słodką paprykę.
Posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dołóż go na patelnię i smaż jeszcze przez chwilę.
Pokrój pomidory na kawałki. Jeśli chcesz, możesz wcześniej sparzyć je i obrać ze skórki, ale nie ma takiej konieczności. Umieść pomidory w wysokim garnku, dołóż zawartość patelni i zagotuj na palniku o niewielkiej mocy. Gotuj, aż pomidory zaczną się rozpadać. Co pewien czas zamieszaj.
Dopraw sos ziołami, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Zblenduj. Duś sos na wolnym ogniu jeszcze przez pół godziny – aż smaki się przegryzą i odparuje część wody. Tak przygotowany sos pomidorowy przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je szczelnie.
Ustaw słoiki w garnku wyłożonym ściereczką lub gumową wkładką. Zalej wodą o temperaturze sosu (ciepłą, jeśli wciąż jest gorący) do 2/3 wysokości. Zadbaj o to, by słoiki nie stykały się ze sobą podczas pasteryzacji. Zagotuj wodę. Gotuj przez 20 minut na palniku o średniej mocy. Słoiki odstaw do wystudzenia do góry dnem, a następnie przenieś w chłodne, ocienione miejsce.