Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos pomidorowy do słoików to świetna baza do mnóstwa potraw, która przyda ci się bardzo zimową porą, gdy w sklepach zabraknie krajowych, polnych pomidorów. Żadne inne nie mogą przecież równać się z nimi słodyczą ani zapachem. Zamknij je w słoikach, by nie tęsknić za nimi do lata!
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 48
Makaron z krewetkami w aksamitnym sosie na bazie pancerzy to danie pełne głęb...
Odsłon: 89
Burgery z szarpana wieprzowiną zachwyciły mnie smakiem są pyszne,sycące i gwa...
Odsłon: 251
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 1202
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 244
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 48
Makaron z krewetkami w aksamitnym sosie na bazie pancerzy to danie pełne głęb...
Odsłon: 89
Burgery z szarpana wieprzowiną zachwyciły mnie smakiem są pyszne,sycące i gwa...
Odsłon: 251
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 1202
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 244
Składniki
Obierz i posiekaj cebulę. Podsmaż na oliwie z dodatkiem sproszkowanej papryki. W zależności od upodobań, możesz dodać jej więcej, a nawet zastąpić chili lub – wprost przeciwnie – zamienić na łagodną, słodką paprykę.
Posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dołóż go na patelnię i smaż jeszcze przez chwilę.
Pokrój pomidory na kawałki. Jeśli chcesz, możesz wcześniej sparzyć je i obrać ze skórki, ale nie ma takiej konieczności. Umieść pomidory w wysokim garnku, dołóż zawartość patelni i zagotuj na palniku o niewielkiej mocy. Gotuj, aż pomidory zaczną się rozpadać. Co pewien czas zamieszaj.
Dopraw sos ziołami, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Zblenduj. Duś sos na wolnym ogniu jeszcze przez pół godziny – aż smaki się przegryzą i odparuje część wody. Tak przygotowany sos pomidorowy przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je szczelnie.
Ustaw słoiki w garnku wyłożonym ściereczką lub gumową wkładką. Zalej wodą o temperaturze sosu (ciepłą, jeśli wciąż jest gorący) do 2/3 wysokości. Zadbaj o to, by słoiki nie stykały się ze sobą podczas pasteryzacji. Zagotuj wodę. Gotuj przez 20 minut na palniku o średniej mocy. Słoiki odstaw do wystudzenia do góry dnem, a następnie przenieś w chłodne, ocienione miejsce.