Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
„Addio, pomidory” śpiewał przed laty Wiesław Michnikowski z Kabaretem Starszych Panów. Zabawny szlagier z pewnością przypomina się z końcem lata każdemu miłośnikowi gargameli czy bawolich serc. Pomidory dostępne w sklepach poza sezonem nie mają, niestety, ani smaku, ani aromatu tych, które w sierpniu i wrześniu królują na polskich targowiskach. A gdyby tak zamknąć smak lata w słoiku? Oczywiście zimą bez trudu można kupić pomidorowe przetwory, ale zdecydowanie lepiej przygotować je samodzielnie. Możemy bowiem użyć dokładnie tych samych ulubionych pomidorów, którymi zajadamy się latem. Jak je przetworzyć, by pozostawić możliwie najwięcej walorów? Jak najprościej! Najpyszniejsza pasata z czosnkiem nie zachowa tyle oryginalnego smaku i zapachu, co całe pomidory w zalewie własnej.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 394
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2918
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 394
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2918
Składniki
Umyj dowolną ilość pomidorów (tyle ile zmieści się w słoikach, którymi dysponujesz) i wykrój z nich zielone części (zawierają toksyczną tomatynę, niebezpieczną dla zdrowia w zbyt dużym stężeniu). Ułóż pomidory w słoikach (niezbyt gęsto, by się nie pogniotły).
Zagotuj wodę z cukrem i solą, dostosowując ich proporcje do ilości płynu. Pomidory zalej gorącą wodą w starannie umytych i wyparzonych wcześniej słoikach. Szczelnie zakręć i odstaw słoiki na pół godziny, ustawione do góry dnem (na zakrętkach).
Włóż słoiki do dużego garnka, zalej wodą do ¾ wysokości i ustaw na palniku o średniej mocy. Poczekaj aż woda się zagotuje. Wystudź słoiki z pomidorami w zalewie własnej i przenieś w chłodne, ciemne miejsce.