Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obserwując statystyki sprzedaży posiłków na wynos, można zaryzykować tezę, że włoska pizza to ulubione danie Polaków. Być może jednak zamawiamy ją tak często dlatego, że nie potrafimy przyrządzić jej w domowych warunkach. Tymczasem przygotowanie ciasta na pizzę jest bardzo proste. Przy zachowaniu kilku ważnych zasad udaje się niezawodnie. Co więcej, ciasto na pizzę możesz zrobić na zapas, by zawsze mieć pod ręką porcję na szybki obiad albo przekąskę dla niespodziewanych gości. Gotowe do upieczenia ciasto możesz przechować 2-3 dni w lodówce. Możesz je także zapakować w woreczki lub pudełka przeznaczone do kontaktu z żywnością i zamrozić nawet na 3 miesiące. Przed upieczeniem wyjmij ciasto z lodówki/zamrażarki i pozostaw, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Dalej postępuj tak samo, jak z ciastem świeżo przygotowanym. Albo trochę inaczej, jeśli masz inny pomysł na drożdżową przekąskę. Z ciasta na pizzę możesz upiec bułeczki, rogaliki, pierożki, focaccię… możliwości jest wiele, więc naprawdę warto mieć zawsze kulkę ciasta w zamrażarce! Jak przygotować dobre ciasto na pizzę? Choć przepis na ciasto na pizzę jest bardzo prosty, początkującym zdarzają się błędy przy jego przygotowaniu. Ogromne znaczenie ma jakość składników i precyzja przy ich obróbce. O czym przede wszystkim musisz pamiętać? Drożdże (zarówno świeże, jak instant) potrzebują ciepła, by ciasto wyrosło. Optymalna temperatura to około 30-35°C. Wyższa hamuje ich rozwój, a przy 65-70°C drożdże obumierają – ciasto nie ma prawa się udać! Podstawą cienkiej, chrupiącej pizzy jest odpowiednia mąka. Włosi używają mąki typu 00, czyli bardzo drobno zmielonej, całkowicie oczyszczonej ze składników mineralnych. W Polsce taka mąka nie jest łatwo dostępna, więc możesz posłużyć się mąką tortową typu 450 – najbliższą ideału. Warto jednak poszukać włoskiej mąki w delikatesach albo sklepach internetowych. Pizzę wypieka się w bardzo wysokiej temperaturze, nawet 400-500°C. Można osiągnąć ją w kamiennym piecu opalanym drewnem. W domowych warunkach to oczywiście niemożliwe. Niemniej piekąc pizzę, zadbaj o to, by piekarnik był nagrzany do maksymalnej temperatury 250°C. Dobre efekty osiągniesz, używając kamienia do pizzy.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 112
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22312
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 148
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 112
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22312
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 148
Składniki
Ogrzej drożdże to temperatury pokojowej. Połowę wody podgrzej do około 35°C. Rozkrusz drożdże do wody. Dodaj cukier i 1-2 łyżki mąki. Wymieszaj – do rozpuszczenia drożdży w wodzie. Przykryj naczynie z rozczynem bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien się spienić i znacznie powiększyć swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, to znaczy, że drożdże nie zostały aktywowane i ciasto na pizzę się nie uda. W takim przypadku musisz powtórzyć całą procedurę, zmieniając parametry zaczynu (np. temperaturę wody).
Przesiej do dużej miski resztę mąki. Wymieszaj ją z solą. Do mąki wlej zaczyn i resztę wody (także podgrzanej), równocześnie mieszając składniki szpatułą albo łyżką. Na koniec dodaj oliwę. Zagnieć ciasto ręcznie lub z użyciem miksera z hakami (najlepiej sprawdzi się mikser planetarny). Ciasto wyrabiaj około 10-15 minut. Po tym czasie powinno stać się jednolite, gładkie i elastyczne. Przełóż je do dużej, lekko natłuszczonej miski. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1½ godziny. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel na dwie części. To porcje na dwie średniej wielkości pizze. W tym momencie możesz je odłożyć do lodówki, zamrozić lub poddać dalszej obróbce. W ostatnim przypadku porcję ciasta rozwałkuj cienko (na podsypanej mąką stolnicy) lub rozciągnij dłońmi na kształt koła. Ciasto możesz ułożyć bezpośrednio na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia albo uformować je w lekko natłuszczonej formie, np. do tarty.
Przygotowane ciasto możesz odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce jeszcze na kilkanaście minut lub – jeśli wolisz pizzę na naprawdę cienkim cieście – od razu posmarować sosem (zostawiając wolny margines na brzegu), nałożyć wybrane dodatki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250°C. Piecz pizzę przez około 8-10 minut przy cienkim cieście, a około 12-14 minut przy grubszym.