Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza jest jednym z najczęściej wybieranych dań na wynos i jednocześnie ulubionym posiłkiem kuchni włoskiej wielu Polaków. Chyba nie moglibyśmy sobie wyobrazić miasta bez restauracji, która ją serwuje albo typowej pizzerii. Sprawdzi się na każdą okazję – kiedy nie ma pomysłu na obiad, na spotkanie ze znajomymi, jako pyszna niespodzianka dla dzieci. Jednak żadna pizza nie smakuje tak dobrze jak ta domowa, przygotowana prosto z serca i z ulubionymi składnikami. Wbrew pozorom nie jest to trudne! Sprawdź nasz przepis na ciasto na pizzę.
Przygotowanie ciasta drożdżowego na pizzę jest naprawdę bardzo proste. Przy zachowaniu kilku ważnych zasad i odpowiednich proporcji, okaże się niezawodnym pomysłem na danie główne, przekąskę na ciepło czy też kolację. Co więcej, ciasto do pizzy możesz zrobić na zapas, aby zawsze mieć pod ręką bazę do stworzenia posiłku, który uwielbia każdy. Po upieczeniu ma chrupiące brzegi i miękkie wnętrze.
Z naszej receptury możesz zrobić klasyczną okrągłą włoską pizzę z sosem pomidorowym i mozzarellą albo bardziej wyrazistymi kompozycjami (np. z karczochami, wędlinami czy serem pleśniowym). Nie jest to jednak jedyna opcja. Z ciasta drożdżowego na pizzę zrobisz też bułeczki, rogaliki, pierożki albo focaccię. Możliwości masz wiele, więc wszystko zależy od Twojej kreatywności, upodobań kulinarnych i okazji. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc najlepiej sprawdzi się do potraw wytrawnych (na słono).
Najlepsze ciasto na pizzę to takie, które jest odpowiednio wyrobione, cierpliwie wyrośnie w ciepłych i suchych warunkach, a także upiecze się we właściwej temperaturze pieczenia. Przy odrobinie wprawy i z użyciem sprawdzonych proporcji składników możesz przygotować spód, który zachwyci każdego domownika. Niezależnie od tego, czy jest to pizza z suchych drożdży, czy może ze świeżych – powinna być chrupiąca, aromatyczna, bogata w dobrej jakości składniki i idealnie dopieczona.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu. Drożdże (zarówno świeże, jak i instant) potrzebują ciepła, aby ciasto wyrosło. Optymalna temperatura to około 30-35°C. Wyższa hamuje ich rozwój, a przy 65-70°C drożdże obumierają – ciasto na pizzę nie ma prawa się udać!
Kolejny etap to wyrabianie ciasta. Możesz to zrobić samodzielnie albo z pomocą miksera z hakiem. Tłuszcz (oliwę) zawsze dodawaj na końcu, a ciasto na pizzę wyrabiaj tak długo aż całkowicie się wchłonie. Pod palcami musisz czuć pękające pęcherzyki powietrza. Niestety wymaga to cierpliwości.
Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, przygotuj się na około 10-15 minut intensywnego zagniatania. Zacznij od połączenia składników w misce, a następnie przenieś całość na blat i dalej zagniataj, podsypując minimalną ilością mąki (tylko jeśli to konieczne). Ruchy powinny być rytmiczne. Naciskasz ciasto dłonią do przodu, składasz na pół, obracasz i powtarzasz. Dobrze wyrobione ciasto stanie się miękkie, gładkie i sprężyste. Po naciśnięciu palcem powinno powoli wracać do poprzedniego kształtu.
Do wyrastania przygotuj natłuszczoną miskę i zostaw spód na pizzę na około godzinę.
Aby spód do pizzy był idealnie chrupiący i cienki, wybierz odpowiednią mąkę. Włosi używają mąki typu 00, czyli bardzo drobno zmielonej, całkowicie oczyszczonej ze składników mineralnych. Możesz też posłużyć się typem 450. Ciasto rozwałkuj dość cienko i rozciągaj je dłońmi. Kiedy będziesz je przekładać do piekarnika, użyj natłuszczonej formy albo blachy.
Pizzę wypieka się krótko w bardzo wysokiej temperaturze, nawet 400-500°C. Można osiągnąć ją w kamiennym piecu opalanym drewnem. W domowych warunkach to oczywiście niemożliwe. Niemniej piekąc pizzę, zadbaj o to, aby piekarnik był nagrzany do maksymalnej temperatury, np. 250°C. Dobre efekty osiągniesz, używając kamienia do pizzy.
Gotowy do upieczenia spód do pizzy możesz przechować w lodówce 2-3 dni. A jeśli zapakujesz go w woreczek albo opakowanie przeznaczone do kontaktu z żywnością, zamrozisz je nawet na 3 miesiące. Pamiętaj, aby ciasto do pizzy było odpowiednio wyrobione i wyrośnięte. Na opakowaniu zawsze oznacz datę mrożenia. Kiedy wyciągniesz je z lodówki lub zamrażarki, pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej. Dalej możesz postępować dokładnie tak samo jak z ciastem drożdżowym na pizzę przygotowanym na świeżo.
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 106
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 10002
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5254
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 49
Dziś do pracy.
Odsłon: 691
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 106
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 10002
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5254
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 49
Dziś do pracy.
Odsłon: 691
Składniki
Ogrzej drożdże to temperatury pokojowej. Połowę wody podgrzej do około 35°C. Rozkrusz drożdże do wody. Dodaj cukier i 1-2 łyżki mąki. Wymieszaj – do rozpuszczenia drożdży w wodzie. Przykryj naczynie z rozczynem bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien się spienić i znacznie powiększyć swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, to znaczy, że drożdże nie zostały aktywowane i ciasto na pizzę się nie uda. W takim przypadku musisz powtórzyć całą procedurę, zmieniając parametry zaczynu (np. temperaturę wody).
Przesiej do dużej miski resztę mąki. Wymieszaj ją z solą. Do mąki wlej zaczyn i resztę wody (także podgrzanej), równocześnie mieszając składniki szpatułą albo łyżką. Na koniec dodaj oliwę. Zagnieć ciasto ręcznie lub z użyciem miksera z hakami (najlepiej sprawdzi się mikser planetarny). Ciasto wyrabiaj około 10-15 minut. Po tym czasie powinno stać się jednolite, gładkie i elastyczne. Przełóż je do dużej, lekko natłuszczonej miski. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1½ godziny. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel na dwie części. To porcje na dwie średniej wielkości pizze. W tym momencie możesz je odłożyć do lodówki, zamrozić lub poddać dalszej obróbce. W ostatnim przypadku porcję ciasta rozwałkuj cienko (na podsypanej mąką stolnicy) lub rozciągnij dłońmi na kształt koła. Ciasto możesz ułożyć bezpośrednio na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia albo uformować je w lekko natłuszczonej formie, np. do tarty.
Przygotowane ciasto możesz odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce jeszcze na kilkanaście minut lub – jeśli wolisz pizzę na naprawdę cienkim cieście – od razu posmarować sosem (zostawiając wolny margines na brzegu), nałożyć wybrane dodatki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250°C. Piecz pizzę przez około 8-10 minut przy cienkim cieście, a około 12-14 minut przy grubszym.