Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Ciasto na pizzę
  • Dania główne
  • Przepis na

Ciasto na pizzę

28.05.2025 Odsłon: 6338
5.0 (5 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Pizza jest jednym z najczęściej wybieranych dań na wynos i jednocześnie ulubionym posiłkiem kuchni włoskiej wielu Polaków. Chyba nie moglibyśmy sobie wyobrazić miasta bez restauracji, która ją serwuje albo typowej pizzerii. Sprawdzi się na każdą okazję – kiedy nie ma pomysłu na obiad, na spotkanie ze znajomymi, jako pyszna niespodzianka dla dzieci. Jednak żadna pizza nie smakuje tak dobrze jak ta domowa, przygotowana prosto z serca i z ulubionymi składnikami. Wbrew pozorom nie jest to trudne! Sprawdź nasz przepis na ciasto na pizzę.  

Uniwersalny i szybki przepis na ciasto do pizzy 

Przygotowanie ciasta drożdżowego na pizzę jest naprawdę bardzo proste. Przy zachowaniu kilku ważnych zasad i odpowiednich proporcji, okaże się niezawodnym pomysłem na danie główne, przekąskę na ciepło czy też kolację. Co więcej, ciasto do pizzy możesz zrobić na zapas, aby zawsze mieć pod ręką bazę do stworzenia posiłku, który uwielbia każdy. Po upieczeniu ma chrupiące brzegi i miękkie wnętrze.  

Z naszej receptury możesz zrobić klasyczną okrągłą włoską pizzę z sosem pomidorowym i mozzarellą albo bardziej wyrazistymi kompozycjami (np. z karczochami, wędlinami czy serem pleśniowym). Nie jest to jednak jedyna opcja. Z ciasta drożdżowego na pizzę zrobisz też bułeczki, rogaliki, pierożki albo focaccię. Możliwości masz wiele, więc wszystko zależy od Twojej kreatywności, upodobań kulinarnych i okazji. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc najlepiej sprawdzi się do potraw wytrawnych (na słono). 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak wyrobić ciasto na pizzę? 

Najlepsze ciasto na pizzę to takie, które jest odpowiednio wyrobione, cierpliwie wyrośnie w ciepłych i suchych warunkach, a także upiecze się we właściwej temperaturze pieczenia. Przy odrobinie wprawy i z użyciem sprawdzonych proporcji składników możesz przygotować spód, który zachwyci każdego domownika. Niezależnie od tego, czy jest to pizza z suchych drożdży, czy może ze świeżych – powinna być chrupiąca, aromatyczna, bogata w dobrej jakości składniki i idealnie dopieczona.  

Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu. Drożdże (zarówno świeże, jak i instant) potrzebują ciepła, aby ciasto wyrosło. Optymalna temperatura to około 30-35°C. Wyższa hamuje ich rozwój, a przy 65-70°C drożdże obumierają – ciasto na pizzę nie ma prawa się udać! 

Kolejny etap to wyrabianie ciasta. Możesz to zrobić samodzielnie albo z pomocą miksera z hakiem. Tłuszcz (oliwę) zawsze dodawaj na końcu, a ciasto na pizzę wyrabiaj tak długo aż całkowicie się wchłonie. Pod palcami musisz czuć pękające pęcherzyki powietrza. Niestety wymaga to cierpliwości.  

Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, przygotuj się na około 10-15 minut intensywnego zagniatania. Zacznij od połączenia składników w misce, a następnie przenieś całość na blat i dalej zagniataj, podsypując minimalną ilością mąki (tylko jeśli to konieczne). Ruchy powinny być rytmiczne. Naciskasz ciasto dłonią do przodu, składasz na pół, obracasz i powtarzasz. Dobrze wyrobione ciasto stanie się miękkie, gładkie i sprężyste. Po naciśnięciu palcem powinno powoli wracać do poprzedniego kształtu. 

Do wyrastania przygotuj natłuszczoną miskę i zostaw spód na pizzę na około godzinę. 

Co zrobić, aby spód do pizzy był chrupiący? 

Aby spód do pizzy był idealnie chrupiący i cienki, wybierz odpowiednią mąkę. Włosi używają mąki typu 00, czyli bardzo drobno zmielonej, całkowicie oczyszczonej ze składników mineralnych. Możesz też posłużyć się typem 450. Ciasto rozwałkuj dość cienko i rozciągaj je dłońmi. Kiedy będziesz je przekładać do piekarnika, użyj natłuszczonej formy albo blachy.  

Pizzę wypieka się krótko w bardzo wysokiej temperaturze, nawet 400-500°C. Można osiągnąć ją w kamiennym piecu opalanym drewnem. W domowych warunkach to oczywiście niemożliwe. Niemniej piekąc pizzę, zadbaj o to, aby piekarnik był nagrzany do maksymalnej temperatury, np. 250°C. Dobre efekty osiągniesz, używając kamienia do pizzy.  

Jak przechowywać ciasto drożdżowe na pizzę? 

Gotowy do upieczenia spód do pizzy możesz przechować w lodówce 2-3 dni. A jeśli zapakujesz go w woreczek albo opakowanie przeznaczone do kontaktu z żywnością, zamrozisz je nawet na 3 miesiące. Pamiętaj, aby ciasto do pizzy było odpowiednio wyrobione i wyrośnięte. Na opakowaniu zawsze oznacz datę mrożenia. Kiedy wyciągniesz je z lodówki lub zamrażarki, pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej. Dalej możesz postępować dokładnie tak samo jak z ciastem drożdżowym na pizzę przygotowanym na świeżo.  

 

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Pieczywo

Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Pieczywo Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Jeśli kochasz pieczywo czosnkowe jak ja to uwierz mi, że jest to najlepszy ch...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Chleby

Odsłon: 1061417

> 60 min >60 min
2430
smaker
smaker
Dania główne

Kurczak po kozacku

Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 27874

do 30 min 30 min
35
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Dodatki

Pieczarki duszone z cebulą

Dodatki Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można p...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 16004

do 30 min 30 min
32
smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15694

do 60 min 60 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4725

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 394

> 60 min >60 min
1
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Pieczywo

Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Pieczywo Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Jeśli kochasz pieczywo czosnkowe jak ja to uwierz mi, że jest to najlepszy ch...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Chleby

Odsłon: 1061417

> 60 min >60 min
2430
smaker
smaker
Dania główne

Kurczak po kozacku

Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 27874

do 30 min 30 min
35
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Dodatki

Pieczarki duszone z cebulą

Dodatki Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można p...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 16004

do 30 min 30 min
32
smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15694

do 60 min 60 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4725

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 394

> 60 min >60 min
1
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Ciasto na pizzę
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 150 ml wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • 250 g mąki tortowej ( do podsypania stolnicy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy ( do natłuszczenia miski)
Sposób przygotowania:
1

Ogrzej drożdże to temperatury pokojowej. Połowę wody podgrzej do około 35°C. Rozkrusz drożdże do wody. Dodaj cukier i 1-2 łyżki mąki. Wymieszaj – do rozpuszczenia drożdży w wodzie. Przykryj naczynie z rozczynem bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien się spienić i znacznie powiększyć swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, to znaczy, że drożdże nie zostały aktywowane i ciasto na pizzę się nie uda. W takim przypadku musisz powtórzyć całą procedurę, zmieniając parametry zaczynu (np. temperaturę wody).

2

Przesiej do dużej miski resztę mąki. Wymieszaj ją z solą. Do mąki wlej zaczyn i resztę wody (także podgrzanej), równocześnie mieszając składniki szpatułą albo łyżką. Na koniec dodaj oliwę. Zagnieć ciasto ręcznie lub z użyciem miksera z hakami (najlepiej sprawdzi się mikser planetarny). Ciasto wyrabiaj około 10-15 minut. Po tym czasie powinno stać się jednolite, gładkie i elastyczne. Przełóż je do dużej, lekko natłuszczonej miski. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1½ godziny. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

3

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel na dwie części. To porcje na dwie średniej wielkości pizze. W tym momencie możesz je odłożyć do lodówki, zamrozić lub poddać dalszej obróbce. W ostatnim przypadku porcję ciasta rozwałkuj cienko (na podsypanej mąką stolnicy) lub rozciągnij dłońmi na kształt koła. Ciasto możesz ułożyć bezpośrednio na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia albo uformować je w lekko natłuszczonej formie, np. do tarty.

4

Przygotowane ciasto możesz odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce jeszcze na kilkanaście minut lub – jeśli wolisz pizzę na naprawdę cienkim cieście – od razu posmarować sosem (zostawiając wolny margines na brzegu), nałożyć wybrane dodatki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250°C. Piecz pizzę przez około 8-10 minut przy cienkim cieście, a około 12-14 minut przy grubszym.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki