Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Ciasto na pizzę
  • Dania główne
  • Przepis na

Ciasto na pizzę

19.05.2025 Odsłon: 46
5.0 (1 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Obserwując statystyki sprzedaży posiłków na wynos, można zaryzykować tezę, że włoska pizza to ulubione danie Polaków. Być może jednak zamawiamy ją tak często dlatego, że nie potrafimy przyrządzić jej w domowych warunkach. Tymczasem przygotowanie ciasta na pizzę jest bardzo proste. Przy zachowaniu kilku ważnych zasad udaje się niezawodnie. Co więcej, ciasto na pizzę możesz zrobić na zapas, by zawsze mieć pod ręką porcję na szybki obiad albo przekąskę dla niespodziewanych gości. Gotowe do upieczenia ciasto możesz przechować 2-3 dni w lodówce. Możesz je także zapakować w woreczki lub pudełka przeznaczone do kontaktu z żywnością i zamrozić nawet na 3 miesiące. Przed upieczeniem wyjmij ciasto z lodówki/zamrażarki i pozostaw, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Dalej postępuj tak samo, jak z ciastem świeżo przygotowanym. Albo trochę inaczej, jeśli masz inny pomysł na drożdżową przekąskę. Z ciasta na pizzę możesz upiec bułeczki, rogaliki, pierożki, focaccię… możliwości jest wiele, więc naprawdę warto mieć zawsze kulkę ciasta w zamrażarce! Jak przygotować dobre ciasto na pizzę? Choć przepis na ciasto na pizzę jest bardzo prosty, początkującym zdarzają się błędy przy jego przygotowaniu. Ogromne znaczenie ma jakość składników i precyzja przy ich obróbce. O czym przede wszystkim musisz pamiętać? Drożdże (zarówno świeże, jak instant) potrzebują ciepła, by ciasto wyrosło. Optymalna temperatura to około 30-35°C. Wyższa hamuje ich rozwój, a przy 65-70°C drożdże obumierają – ciasto nie ma prawa się udać! Podstawą cienkiej, chrupiącej pizzy jest odpowiednia mąka. Włosi używają mąki typu 00, czyli bardzo drobno zmielonej, całkowicie oczyszczonej ze składników mineralnych. W Polsce taka mąka nie jest łatwo dostępna, więc możesz posłużyć się mąką tortową typu 450 – najbliższą ideału. Warto jednak poszukać włoskiej mąki w delikatesach albo sklepach internetowych. Pizzę wypieka się w bardzo wysokiej temperaturze, nawet 400-500°C. Można osiągnąć ją w kamiennym piecu opalanym drewnem. W domowych warunkach to oczywiście niemożliwe. Niemniej piekąc pizzę, zadbaj o to, by piekarnik był nagrzany do maksymalnej temperatury 250°C. Dobre efekty osiągniesz, używając kamienia do pizzy.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

KORAL
KORAL
Desery

Błyskawiczna żelka truskawkowa do ciast

Desery Błyskawiczna żelka truskawkowa do ciast

Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Ciasta

Odsłon: 112

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Zupy

Rosół z pierożkami mięsnymi

Zupy Rosół z pierożkami mięsnymi

Polecam. Zamiast makaronu pierożki z mięsem.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1068

> 60 min >60 min
9
ewaeu
ewaeu
Desery

Ciasto na Dzień Matki

Desery Ciasto na Dzień Matki

Polecam.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Włoskie
  • Ciasta

Odsłon: 16329

do 60 min 60 min
33
marianna1289
marianna1289
Desery

Lekki sernik bez pieczenia

Desery Lekki sernik bez pieczenia

Puszysty , aromatyczny, przygotuje każdy.

  • Impreza
  • Grill
  • Dietetyczne
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Ser
  • Ciastka

Odsłon: 351

do 60 min 60 min
3
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Wędliny

Polędwica na kanapki

Wędliny Polędwica na kanapki

Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki

Odsłon: 22312

do 15 min 15 min
29
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Sałatki

Sałatka do obiadu z sałaty little gem

Sałatki Sałatka do obiadu z sałaty little gem

Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 148

do 15 min 15 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

KORAL
KORAL
Desery

Błyskawiczna żelka truskawkowa do ciast

Desery Błyskawiczna żelka truskawkowa do ciast

Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Ciasta

Odsłon: 112

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Zupy

Rosół z pierożkami mięsnymi

Zupy Rosół z pierożkami mięsnymi

Polecam. Zamiast makaronu pierożki z mięsem.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1068

> 60 min >60 min
9
ewaeu
ewaeu
Desery

Ciasto na Dzień Matki

Desery Ciasto na Dzień Matki

Polecam.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Włoskie
  • Ciasta

Odsłon: 16329

do 60 min 60 min
33
marianna1289
marianna1289
Desery

Lekki sernik bez pieczenia

Desery Lekki sernik bez pieczenia

Puszysty , aromatyczny, przygotuje każdy.

  • Impreza
  • Grill
  • Dietetyczne
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Ser
  • Ciastka

Odsłon: 351

do 60 min 60 min
3
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Wędliny

Polędwica na kanapki

Wędliny Polędwica na kanapki

Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki

Odsłon: 22312

do 15 min 15 min
29
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Sałatki

Sałatka do obiadu z sałaty little gem

Sałatki Sałatka do obiadu z sałaty little gem

Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 148

do 15 min 15 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Ciasto na pizzę
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 150 ml wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • 250 g mąki tortowej ( do podsypania stolnicy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy ( do natłuszczenia miski)
Sposób przygotowania:
1

Ogrzej drożdże to temperatury pokojowej. Połowę wody podgrzej do około 35°C. Rozkrusz drożdże do wody. Dodaj cukier i 1-2 łyżki mąki. Wymieszaj – do rozpuszczenia drożdży w wodzie. Przykryj naczynie z rozczynem bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien się spienić i znacznie powiększyć swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, to znaczy, że drożdże nie zostały aktywowane i ciasto na pizzę się nie uda. W takim przypadku musisz powtórzyć całą procedurę, zmieniając parametry zaczynu (np. temperaturę wody).

2

Przesiej do dużej miski resztę mąki. Wymieszaj ją z solą. Do mąki wlej zaczyn i resztę wody (także podgrzanej), równocześnie mieszając składniki szpatułą albo łyżką. Na koniec dodaj oliwę. Zagnieć ciasto ręcznie lub z użyciem miksera z hakami (najlepiej sprawdzi się mikser planetarny). Ciasto wyrabiaj około 10-15 minut. Po tym czasie powinno stać się jednolite, gładkie i elastyczne. Przełóż je do dużej, lekko natłuszczonej miski. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1½ godziny. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

3

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel na dwie części. To porcje na dwie średniej wielkości pizze. W tym momencie możesz je odłożyć do lodówki, zamrozić lub poddać dalszej obróbce. W ostatnim przypadku porcję ciasta rozwałkuj cienko (na podsypanej mąką stolnicy) lub rozciągnij dłońmi na kształt koła. Ciasto możesz ułożyć bezpośrednio na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia albo uformować je w lekko natłuszczonej formie, np. do tarty.

4

Przygotowane ciasto możesz odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce jeszcze na kilkanaście minut lub – jeśli wolisz pizzę na naprawdę cienkim cieście – od razu posmarować sosem (zostawiając wolny margines na brzegu), nałożyć wybrane dodatki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250°C. Piecz pizzę przez około 8-10 minut przy cienkim cieście, a około 12-14 minut przy grubszym.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki