Do góry

Przekąski Przepis na:

Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5731

Dodano:

Odsłon: 8906

Nadzienie do tej papryki faszerowanej ze względu na składniki np.kuskus,miętę ma nieco śródziemnomorskie smaki,nam bardzo smakowała:)można podawać z dipem lub bez,dowolnie:)

Składniki

  • Dip:
  • ogórek 20 dkg
  • pęczek natki pietruszki
  • czosnek 2 ząbki
  • jogurt 300ml
  • sól,pieprz biały
  • Farsz:
  • bakłażan 1 sztuka
  • strąk chili 1 sztuka
  • oliwa 3 łyżki
  • bulion z kostki lub domowy 250ml
  • kaszka kuskus 25 dkg
  • pęczek mięty
  • masło 3 dkg
  • papryka czerwona i zielona po 2 sztuki
  • parmezan lub inny dowolny ser 6 dkg
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Faszerowana papryka

Przygotowanie

  1. Przygotować dip.Ząbki czosnku obrać.Ogórek obrać i drobno pokroić.Natkę pietruszki posiekać razem z czosnkiem.Jogurt wymieszać z połową czosnku,natką i ogórkiem.Przyprawić solą,pieprzem,trzymać w zimnym miejscu.

  2. Bakłażan drobno pokroić i podsmażyć na łyżce oliwy.Dodać resztę czosnku i posiekane chili.Wlać przygotowany bulion,zagotować.Zdjąć patelnię z ognia,wrzucić kuskus i odstawić na 20 minut.Dodać posiekaną miętę i masło.Farsz przyprawić.

  3. Strąki papryki przekroić na połówki,oczyścić z gniazda nasiennego,skropić pozostałą oliwą.Napełnić przygotowanym farszem.Parmezan zetrzeć i posiekać wierzch papryki.Piec na grillu 8-10 minut.Podawać z dipem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń