Do góry

Przekąski Przepis na:

Faszerowane pomidory po toskańsku

Faszerowane pomidory po toskańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4541

Dodano:

Odsłon: 1011

Niedawno były pomidory po prowansalsku. Dzisiaj wersja włoska - z tartą bułką i serem. Równie dobra, ale zdecydowanie mniej kaloryczna. Idealna przystawka przed obiadem.

Składniki

  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek cebulki dymki
  • 5 - 6 łyżek tartej bułki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz - do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Faszerowane pomidory po toskańsku

Przygotowanie

  1. Umyj pomidory, usuń szypułki, przekrój na połówki i wydrąż łyżką miąższ.
    Odłóż na sito do odsączenia.
    Czosnek rozgnieć i posiekaj drobno, wymieszaj z tartą bułką i 5 łyżkami oliwy. Dodaj drobno posiekaną dymkę. Dopraw do smaku.

  2. Połówki pomidorów napełnij farszem.
    Naczynie żaroodporne posmaruj łyżką oliwy, włóż nafaszerowane pomidory, posyp startym parmezanem.
    Nagrzej piekarnik do 180 stopni - termoobieg.
    Zapiekaj ok. pół godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń