Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2186
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9766
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3503
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6871
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2186
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9766
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3503
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6871
Składniki
Faworki z piekarnika są dobra alternatywą faworków smażonych w głębokim tłuszczu. Smakiem wcale nie odbiegają od tradycyjnych a maja o wiele mniej kalorii. Są bardzo chrupkie i jest to dobry pomysł nie tylko na Tłusty czwartek.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier wanilinowy żółtka, oraz kwaśną śmietanę i stopione przestudzone masło. Wszystko dokładnie zagnieść owinąć i odstawić w chłodne miejsce na około godziny. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na bardzo cieniutki placek, wycinamy małe prostokąty, w środku nacinamy i przekładamy jednym końcem przez powstałe nacięcie(dokładny sposób zwijania pokazany na filmie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.