Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne kawałki śledzia zrobione w sosie pomidorowym na wzór z kuchni kaszubskiej. Gotowe śledzie przechowujemy w słoikach. W kaszubskim przepisie są dodawane rodzynki i goździki, w poniższym przepisie nie ma tych składników.
miska do wymoczenia filetów, słoiczki, nóż
Polecam.
Odsłon: 297
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 382
Polecam.
Odsłon: 297
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 382
Składniki
Filety śledzia moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godziny. Wymoczone filety kroimy w kawałki. Podczas moczenia się śledzi przygotowujemy sos pomidorowy. W małym garnczku rozgrzewamy olej i do gorącego oleju dodajemy pokrojone w pół plastry cebule. Cebule musimy ładnie zeszklić, podczas duszenia cebuli dodajemy wodę. Do zeszklonej cebuli dodajemy cukier, chwilę dusimy cały czas mieszając. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, ketchup i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i całość chwilę dusimy. Gotowy sos studzimy. Kawałki fileta układamy w słoiczkach na przemian z sosem pomidorowym. Słoiczki zakręcamy i wstawiamy do lodówki na kilka dni żeby się dobrze zmacerowały. Smacznego !!!