Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-06-2017
Bardzo lubię zdrowe, smaczne i pożywne przekąski, które dostarczają mnóstwa witamin oraz składników mineralnych. Dzisiaj zapraszam na fit przekąskę, którą są pomidory nadziewane meksykańską salsą guacamole z dodatkiem wolnych od alergenów przepiórczych jaj, które są o wiele zdrowsze od ich "kurzych koleżanek". Taka przekąska będzie idealnym rozwiązaniem na pożywne śniadanie oraz zdrową przystawkę. Pomidory, guacamole i przepiórcze jaja to także świetne afrodyzjaki, dlatego to połączenie świetnie sprawdzi się także na lekką, romantyczną kolację ;)
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2757
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 564
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 182
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 601
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 227
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2757
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 564
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 182
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 601
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 227
Składniki
Jaja przepiórcze gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie (wtedy skorupka będzie łatwiej odchodziła) przez około 4 minuty, zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na pół. Umyte pomidory przekrajamy na pół i wydrążamy środki. Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozgniatamy wraz z sokiem limonki oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Czerwoną cebulkę oraz papryki kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy i dodajemy do rozgniecionego awokado. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Pomidory faszerujemy guacamole, na którym układamy połówkę przepiórczego jaja. Całość dekorujemy tajską bazylią.
Sok z limonki możemy zastąpić sokiem z cytryny. Jeśli nie lubimy smaku świeżej kolendry to zastąpmy ją natką pietruszki.
Taka przekąska świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. Wystarczy złączyć dwie połowy pomidora i owinąć w folię spożywczą. Życzę smacznego! :)