Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Focaccia to danie kuchni włoskiej, która idealnie nada się jako dodatek do serów czy dipów. Przepis jest niezwykle prosty, a jednocześnie efektowny i smaczny. Składniki na foccacię kosztowały mnie około 7 zł.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6922
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5171
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2190
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6922
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5171
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2190
Składniki
Pierwszy etap: przygotowanie zaczynu Drożdże, 8 łyżek ciepłej wody, cukier i 60 g mąki (u mnie około 2,5 czubate łyżki) umieść w jednej misce. Wymieszaj wszystko na gładką masę (w przypadku świeżych drożdży pozbądź się grudek). Zostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu. Po około 25-30 minutach całość powinna urosnąć około 2 razy.
Etap drugi: Ciasto Do miskie wrzuć pozostałe składniki: odmierzoną wcześniej mąkę, sól (dwie płaskie łyżki), ciepłą wodę, łyżkę oliwy z oliwek oraz zaczyn. Zacznij mieszać w misce wszystkie składniki.
Gdy składniki wstępnie się połączą, przerzuć masę na blat lub stolnicę wcześniej podsypaną mąką. Można wyrobić ciasto w mikserze, jednak polecam pierwszą metodę - ciepło dłoni dodatkowo aktywuje drożdże. Gdy masa będzie jednolita (jednak nadal lekko klejąca) można przełożyć ją z powrotem do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
Brytfankę wysmaruj dwoma łyżeczkami oliwy i wyłóż w niej gotowe, wyrośnięte ciasto. Foccacia powinna wypełnić całą formę - w przypadku trudności (ciasto jest elastyczne) rozciągnij ją delikatnie rękami. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około pół godziny. Na cieście wyłóż ulubione składniki (oliwki, karczochy, czosnek) - u mnie były to pomidory koktajlowe oraz suszony rozmaryn. Zrób wgłębienia w cieście palcami, a następnie skrop ciasto łyżką oliwy z oliwek i posól (najlepiej sprawdzi się sól gruboziarnista, ale zwykła kuchenna również się nada).
Foccacię piecz w temperaturze około 210/220 stopni. Mojemu piekarnikowi zajęło około pół godziny, aż uznałem, że jest już idealna. Ciasto w środku powinno być miękkie, puszyste, a z zewnątrz złociste. Gotową Foccacię pokrój na kawałki, jedz maczając w oliwie (smakuje wtedy genialnie). Smacznego!