Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
danie z lubelszczyzny - może być jako przystawka lub zamiast zupy albo przekąska na ciepło. W sam raz jak robisz przegląd lodówki po imprezie i masz dużo skrawków różnych wędlin - chociaż możesz też zrobić z surowego mięsa typu szynka, karkówka
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 213
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 955
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666475
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 213
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 955
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666475
Składniki
Przygotowanie mięsiwa w dwóch opcjach: a) kupione świeże mięso pokrój na słupki - a'la frytki lub b) zrób przegląd lodówki i przeznacz na ten cel "podwiędniętą" wędlinę :) Następnie: 1. Podsmaż na patelni cebulę skrojoną wcześniej w wiórki 2. Podsmaż jedną z opcji mięsiewa opisanych na wstępie 3. Identycznie podsmaż kiełbasę i boczek tez pokrajane w słupki (kiełbasa ewentualnie w plasterku albo połówki plasterków)
Wszystkie podsmażone produkty wrzuć do rondla i zalej bulionem (ew. użyj kostek rosołowych - najlepiej wołowych żeby zaostrzyć smak), dodaj ziele, liść laurowy, pieprz ziarnisty i duś ok. 10 min (jeżeli używasz surowego mięsa to odpowiednio dużej żeby było miękkie). W trakcie duszenia dodawaj resztę przypraw - uważaj na pieprz cayenne - im dłużej będzie się gotować tym bardziej będzie ostrrrre :D
Po uduszeniu dodaj: - koncentrat pomidorowy - przygotuj i dodaj zasmażkę aby zagęścić potrawę (lub oprósz mąką) - zapraw śmietaną (do niewielkiej ilości śmietany dodawaj łyżką gorący sos ciagle mieszając i dopiero tak "zahartowaną" śmietanę przelej do rondla). Zasmażka i śmietana (w przeciwieństwie do pieprzu cayenne) bardzo łagodzi smak potrawy wiec dodawaj ich według własnego uznania :) Opcja z pieczarkami: jeżeli lubisz pieczarki lub masz mało mięsiwa możesz dodać pieczarki, które należy wczesnej pokrajać w grube paski lub ćwiartki i udusić. Można analogicznie do pieczarek dodać paprykę ale osobiście odradzam bo pójdziemy z potrawą w stronę leczo a to inna bajka :)
Na koniec dodajemy pokarane w słupki kiszone ogórki (pokrój trochę drobniej niż mięso). Jeżeli potrawa jest mało kwaśna możesz bezpośrednio do sosu dodać troszkę "soku z ogórków" - uważaj żeby zbyt nie rozwodnić sosu. Konsystencją potrawa powinna przypominać rozrzedzony gulasz :D a w smaku powinna być pikantno-kwaśna. Wyśmienita potrawa jako gorąca przekąska na imprezę a jeszcze lepsza na kaca hehehe :)
ps. jak juz ustąpi kac nie zapomnij napisać komentarza jak smakowało :D