Do góry

Przekąski Przepis na:

Frykadelki śledziowe

Frykadelki śledziowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 849 Ocena: 16321

Dodano:

Odsłon: 2212

Śledź to specjał kuchni norweskiej, ale w Polsce też jest bardzo lubiany. Proponuję przepis właśnie z kuchni norweskiej. Doskonale pasuje na ciepło jaki na zimno. Można podać z pieczywem, ale też i gotowanymi warzywami.

Składniki

  • 750 g surowych śledzi
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 l bulionu rybnego
  • pół łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie dokładnie oczyściłem, usunąłem ości i odfiletowałem. Umyłem, osuszyłem, dwukrotnie zmiksowałem, za drugim razem dodałem ugotowane ziemniaki.
    Do masy dodałem mąkę ziemniaczaną i bulion, posoliłem, wymieszałem.
    Uformowałem podłużne frykadelki, usmażyłem z obu stron na gorącym tłuszczu.
    Podałem posypane krążkami smażonej cebuli. Polałem stopionym masłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 12 lipca 2016 Pyszności...jak one apetycznie wyglądają...uwielbiam takie dania:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń