Do góry

Przekąski Przepis na:

Frytki domowe

Frytki domowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 656 Ocena: 4083

Dodano:

Odsłon: 15552

Podam teraz przepis na frytki z czarnych ziemniaków nazwy wam nie podam bo sama nie znam, ziemniaki dostałam od szwagra. Mówiąc szczerze do frytek te ziemniaki nadają się idealnie. Wstawię zdjęcie tego ziemniaka może ktoś skojarzy jaką mają nazwę. Frytki z tych ziemniaków są fajne z wierzchu chrupiące zaś w środku mięciutkie zwłaszcza na gorąco, chłodne też smakują nieźle. Jednak jak to mówią co domowe to domowe smak o niebo lepszy.

Składniki

  • 2,5 kg ziemniaków,
  • 3/4 litra oleju
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Frytki domowe

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ze zdjęcia obrać i pokroić na frytki ( ja wszystko robię ręcznie ).

  2. Gotowe pokrojone frytki dokładnie umyć i osuszyć na durszlaku.

  3. Na patelnię wlać olej rozgrzać go, następnie na rozgrzany olej wkładać frytki trochę ponad olej i smażyć je na mniejszym ogniu przewracając drewnianą łyżką ze dwa razy. Smażyć na złoty kolor.

  4. Frytki z tłuszczu wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby ociekł tłuszcz. Gotowe frytki można podawać z keczupem, majonezem lub ulubionym sosem. Frytki mogą być również jako dodatek do dania głównego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń