Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zylc, zimne nóżki, czy galareta mięsna podaje się przy różnych okazjach... To również sposób na zdrowe kości ze względu na to że w nóżkach, w skórze, tkance łącznej i chrząstkach znajduje się kolagen. Do diety galaretę mięsną powinny włączyć osoby cierpiące na schorzenia stawów, ścięgien i więzadeł.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1263
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1283
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 219
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1263
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1283
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 219
Składniki
Dziś robiłam galaretę z 1 golonki przedniej i łopatki. Razem było 1,10 kg. Mięso po wymoczeniu włożyć do rondla i zalać wodą ok. 2,5 l. Gotować na średnim ogniu i zebrać szumy. Gdy wywar jest już bez szumów dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa, liście laurowe ziele angielskie. Cebulę i por w całości. Wodę osolić do smaku. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa ok 2 godziny. Potem wyjmujemy mięso na talerz i po ostudzeniu drobno kroimy na cząstki. Warzywa również wyjmujemy. Marchewkę kroimy na pół plasterki. Pokrojoną marchewkę na dno miseczki, filiżanek lub słoików. Na to kładziemy rozdrobnione mięso wymieszane z pokrojoną skórą. Wywar przecedzić, powinno zostać ok. 1 i 1/2 l, jeżeli jest mniej dolać przygotowanej wody. Do rondla z wywarem dodajemy pieprz mielony i zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać powoli żelatynę cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu żelatyny zalać wywarem miseczkę, filiżanki czy słoiki. Po ostygnięciu wstawić do lodówki. W przypadku gdy galaretę robimy na później do słoików należy przetrzeć brzegi słoików i nakrętki i zakręcić. Wstawić do pasteryzacji do rondla z ciepłą wodą wyłożonego ściereczką i gotować 30 min. Po ugotowaniu wyjąć i postawić słoiki na ręcznik i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce.