Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta wieprzowa - zimne nóżki

Galareta wieprzowa - zimne nóżki

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4399

Dodano:

Odsłon: 6078

Galareta wieprzowa albo zimne nóżki. U mnie w rodzinnym domu zazwyczaj mówiło się galareta. Smak i wspomnienie mojego dzieciństwa. Każdy chyba ma swój patent na galaretę wieprzową. Ja ją gotuję podobnie jak moja mama. Ilości podaję na 4 l wywaru po wyjęciu mięsa. Można oczywiście zmniejszyć, ale pamiętać należy o tym, żeby wody było tylko tyle, by przykryła nóżki i golonkę.

Składniki

  • 5 nóżek wieprzowych
  • 3 golonki wieprzowe ok. 1,5 kg
  • 6 -8 ziarenek ziela angielskiego
  • garść liści laurowych
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 8 ząbków czosnku
  • średniej wielkości por biała jego część i zielonej odrobinę
  • sól, pieprz czarny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Galareta wieprzowa - zimne nóżki

Przygotowanie

  1. Nóżki i golonki opaliłam nad kuchenką z nadmiaru włosków. Opłukałam i ułożyłam ciasno w dużym garnku. Zalałam wodą tak, by przykryła całość.

  2. Gotowałam na bardzo wolnym ogniu bez przykrycia ok. 3- 4 godziny.
    Kiedy minęła połowa czasu gotowania dodałam obraną marchew i pietruszkę oraz pozostałe składniki. Posoliłam. Czosnek przecisnęłam przez praskę pod koniec gotowania mięsa i przyprawiłam do smaku solą. Pieprzu dodałam jak już zdjęłam z ognia wywar.

  3. Nie dodawałam ani odrobiny żelatyny. Nóżki mają w sobie tyle kleju, że nie ma potrzeby dodatkowo sklejać galarety. Może wyjść później za twarda.

  4. Jak już nóżki i golonki ugotowały się, ostygły po wyciągnięciu z ugotowanego bulionu, oskubałam je z mięsa i pokroiłam mięso na mniejsze kawałki. Skórę też dodawałam, bardzo ją lubimy w galarecie zresztą.

    Mięso układałam w salaterkach i zalewałam ugotowanym bulionem.
    Odstawiłam do ostygnięcia i stężenia.

  5. Fajna przekąska dla gości. Dobrze jest wtedy podać galaretę w małych pojemniczkach, ale z racji ,że wyszedł mi ogrom tego to wlewałam do większych pojemników. Potem tylko wyłożyłam na talerz i pokroiłam jak tort.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń