Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj galareta wieprzowo - drobiowa to przysmak całej mojej rodzinki. Często przygotowana tylko z nóżek wieprzowych i golonki, wtedy nazywamy ją " Zimne nóżki." Galareta to pyszna przekąska na różne okazje ,spotkania rodzinne czy okolicznościowe. Moją galaretę przygotowałam na imprezę urodzinową. Galareta bardzo smaczna i szybko znikająca ze stołu. Polecam
garnek, nóż, sitko, miseczki, łyżka,
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 8
Polecam.
Odsłon: 747
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2029
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 8
Polecam.
Odsłon: 747
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2029
Składniki
Umyte, oczyszczone mięsa oraz golonka wkładamy do garnka z zimną wodą tak by mięso było zakryte. Doprowadzamy do zagotowania , zmniejszając płomień gazu . Gotujemy , ściągając parę razy wytworzone podczas gotowania szumowiny. Dodajemy obrane i umyte warzywa oraz liście laurowe , ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw około 1,5 do 2 godzin. Miękkie mięso i warzywa wyjmujemy z garnka i odkładamy do lekkiego przestudzenia, następnie obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki. Wywar przecedzić , ponownie zagotować , zdjąć z gazu i mieszając rozpuścić w nim żelatynę ( na litr wywaru 6 łyżeczek żelatyny). Do wywaru włożyć pokrojone mięso , doprawić do smaku pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny. Wymieszać. Przygotować miseczki. Do każdej miseczki wlać trochę wywaru włożyć po plasterku jajka po 1 - 2 łyżeczkach groszku z marchewką oraz gałązki natki. odstawić do stężenia , gdy galareta stężeje napełniać wywarem z mięsem , wystudzić i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego Rada; Możemy również mięso bezpośrednio włożyć do miseczek i zalać czystym wywarem.
Galareta gotowa.
Galareta gotowa do podania.