Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna, bardzo smaczna galareta z drobiu.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
W 2,5 litra osolonej wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy nóżki, skrzydełka, marchew i kacze szyje 1 godzinę, studzimy. Po ostudzeniu wyjmujemy nóżki, skrzydełka, marchew i kacze szyje i obieramy z mięsa. Wywar przecedzamy na sicie z kawałkiem gazy i wlewamy do wymytego garnczka. Obrane mięska z szyjek, nóżek i skrzydełek dodajemy do wywaru, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku i gotujemy około 30 minut. Nalewamy 4 łyżki stołowe wywaru do spodeczka i ostudzony wstawiamy do lodówki dla sprawdzenia czy stężeje z niego galareta, jeżeli będzie mało ścięta więc musimy wywar z mięsem doprowadzić do wrzenia i zredukować więcej wody. W między czasie przygotowujemy salaterki, układamy groszek, natkę pietruszki i marchew, mięska i zalewamy wywarem, studzimy. Ostudzone wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż stężeje galareta. Smacznego!!!