Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta z nóżek wieprzowych na bogato

Galareta z nóżek wieprzowych na bogato

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 297

Dodano:

Odsłon: 7969

Bardzo lubimy w mojej rodzinie galaretę z nóżek wieprzowych. Jest bardzo dobra, są warzywa no i posiada bardzo dużo kolagenu jako profilaktyka na stawy.

Składniki

  • 3 biegówki (nóżki wieprzowe)
  • 2 golonki przednie
  • 1 kg łopatki chudej
  • Marchew 4 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Połowa średniego selera
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Ziele angielskie 6 ziaren
  • Liść laurowy 3 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Galareta z nóżek wieprzowych na bogato

Przygotowanie

  1. Po uprzednim obmyciu i oczyszczeniu, wszystko wkładamy do garnka wraz z przyprawami, zalewamy wodą, około 1 centymetra powyżej produktów i gotujemy do miękkości.

  2. Następnie wyciągamy mięso i warzywa, studzimy, obieramy z kości. Kroimy mięso i warzywa w odpowiednie wielkości kawałki, wrzucamy z powrotem do wywaru i zagotowujemy.

  3. Gorący wywar wlewamy do słoiczków (jak w moim przypadku), zakręcamy dekielki lub do miseczek i studzimy.
    Słoiczki w czasie stygnięcia samoczynnie zamykają się i nie trzeba ich zagotowywać.

  4. Na noc wystudzoną galaretę wstawiamy do lodówki i następnego dnia jest gotowa do spożycia. Nie dodaję żelatyny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń