Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam galaretę z wieprzowiny, a przepis na tą pyszną galaretę znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Galareta aromatyczna o smaku wyczuwalnego czosnku. Jest smaczna, prosta w przygotowaniu, natomiast jej przygotowanie zajmuje nam więcej czasu. Polecam
garnek, nóż, deska, sitko, łyżka, naczynie żaroodporne,
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 120
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 71
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 366
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4861
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 120
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 71
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 366
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4861
Składniki
Golonkę i mięso oczyścić, umyć i osuszyć , następnie przełożyć do większego garnka, zalać wodą tak by mięso było zakryte, dodać warzywa, obrane pokrojone na połówki ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięsa będą miękkie wystudzić je w wywarze. Następnie wyjąć , usunąć kości , a mięso pokroić w drobną kostkę. Wywar przecedzić do drugiego garnka , włożyć pokrojone mięso część pokrojonej marchewki i ponownie wstawić na gaz i gotować dalej na małym ogniu. Pietruszkę drobno posiekać odkładając z dwie gałązki do dekoracji. Z gotującego wywaru odlać 3 chochle i w gorącym wywarze rozpuścić żelatynę. Pozostały wywar zdjąć z pieca. Po dokładnym wymieszaniu i rozpuszczeniu żelatyny, wlewamy do całości i mieszamy. Na dno okrągłego naczynia żaroodpornego, wlewamy niewielką ilość wywaru , rozkładamy posiekaną natkę pietruszki i wkładamy na chwilę do lodówki. Gdy galareta lekko stężeje dodajemy porcjami mięso z wywarem, za każdym razem przemieszać chochlą. Zakrywamy naczynie żaroodporne, studzimy , wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po stężeniu galaretę wyjmujemy na talerz , dekorujemy gałązkami natki pietruszki. Aby wyjąc przejechać w koło naczynia nożem, wtedy galaretę fajnie wyjmiemy. Podawać z octem lub plasterkami cytryny. Smacznego
Gotowanie mięsa.
Przygotowanie galarety.
Galareta gotowa do stężenia.