Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam galaretę z wieprzowiny, a przepis na tą pyszną galaretę znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Galareta aromatyczna o smaku wyczuwalnego czosnku. Jest smaczna, prosta w przygotowaniu, natomiast jej przygotowanie zajmuje nam więcej czasu. Polecam
garnek, nóż, deska, sitko, łyżka, naczynie żaroodporne,
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11992
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 97
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25743
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11992
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 97
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25743
Składniki
Golonkę i mięso oczyścić, umyć i osuszyć , następnie przełożyć do większego garnka, zalać wodą tak by mięso było zakryte, dodać warzywa, obrane pokrojone na połówki ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięsa będą miękkie wystudzić je w wywarze. Następnie wyjąć , usunąć kości , a mięso pokroić w drobną kostkę. Wywar przecedzić do drugiego garnka , włożyć pokrojone mięso część pokrojonej marchewki i ponownie wstawić na gaz i gotować dalej na małym ogniu. Pietruszkę drobno posiekać odkładając z dwie gałązki do dekoracji. Z gotującego wywaru odlać 3 chochle i w gorącym wywarze rozpuścić żelatynę. Pozostały wywar zdjąć z pieca. Po dokładnym wymieszaniu i rozpuszczeniu żelatyny, wlewamy do całości i mieszamy. Na dno okrągłego naczynia żaroodpornego, wlewamy niewielką ilość wywaru , rozkładamy posiekaną natkę pietruszki i wkładamy na chwilę do lodówki. Gdy galareta lekko stężeje dodajemy porcjami mięso z wywarem, za każdym razem przemieszać chochlą. Zakrywamy naczynie żaroodporne, studzimy , wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po stężeniu galaretę wyjmujemy na talerz , dekorujemy gałązkami natki pietruszki. Aby wyjąc przejechać w koło naczynia nożem, wtedy galaretę fajnie wyjmiemy. Podawać z octem lub plasterkami cytryny. Smacznego
Gotowanie mięsa.
Przygotowanie galarety.
Galareta gotowa do stężenia.