Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galert, znany też jako galart i galat, to wytrawna galaretka z mięsem, w tym przypadku z kurczakiem. Ten specjał kuchni polski to wyjątkowa przystawka, której przygotowanie nie jest trudne. Zobacz, jak go przyrządzić.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15528
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15528
Składniki
Przygotowanie bulionu. Wlej wodę do garnka, dodaj kurczaka, obrane warzywa (marchew, pietruszkę, seler, cebulę), ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5–2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Ugotuje jajko na twardo, gdy już będzie gotowe pokrój je na plastry. Wyjmij mięso i pokrój na mniejsze kawałki. Marchew pokrój w plasterki, a resztę warzyw możesz wyrzucić lub użyć do innego dania.
Odlej szklankę gorącego bulionu, rozpuść w nim żelatynę, a następnie wymieszaj z resztą wywaru. Całość dopraw sol i pieprzem.
W miseczkach lub foremkach rozłóż jajko, kawałki mięsa, marchew i groszek. Zalej przygotowanym bulionem z żelatyną. Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc), aż galaretka stężeje. Danie spożywaj na zimno.