Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Parówki w cieście francuskim to propozycja na ciepłą kolację, przekąskę dla niespodziewanych gości lub wytrawny podwieczorek. Wystarczy kilka składników.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1573
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 696
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 683
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 277
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1573
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 696
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 683
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 277
Składniki
Blat gotowego ciasta francuskiego rozłóż na blacie. Przekrój je wzdłuż, dokładnie w połowie, a następnie pokrój w taki sposób, aby otrzymać prostokąty.
Parówki wyciągnij z lodówki, a następnie pokrój w taki sposób, aby dopasować ich szerokość do wymiaru ciasta francuskiego.
Jeśli masz ser w kostce, pokrój go w plastry. Następnie wytnij prostokąty, nieco mniejsze niż wielkość ciasta francuskiego.
Na każdy prostokąt nałóż najpierw kawałek sera, a potem parówkę, umieszczając ją na samym brzegu. Zawiń ciasto francuskie w taki sposób, aby w całości pokryło mięso, a następnie ostrym nożem zrób równe nacięcia. W ten sposób ciastka będą lepiej się prezentować. Pamiętaj o tym, aby ciasto francuskie było dokładnie zlepione.
Jest jeszcze drugi sposób na to, aby parówki w cieście francuskim wyglądały atrakcyjnie. Przekrój je wzdłuż, a następnie wykrój cienkie paski. Parówki podziel na 2-3 części. Każdą z nich owiń paskiem ciasta francuskiego. W tej wersji jednak lepiej nie wykorzystywać sera.
Opcjonalnie możesz posypać parówki w cieście francuskim sezamem lub ziołami prowansalskimi.
Wyłóż ciastka na blachę, a następnie piecz przez około 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza bez termoobiegu. Będą gotowe wtedy, kiedy wierzch się lekko zarumieni.