Do góry

Przekąski Przepis na:

Glazurowany boczek

Glazurowany boczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 798 Ocena: 16488

Dodano:

Odsłon: 3991

Nie ma to jak jeszcze ciepły, trzęsący się boczek na kanapkach.

Składniki

  • boczek 0,5 kg
  • do gotowania: sól 1 łyżka, ziele angielskie i liść laurowy
  • glazura: sos sojowy, teryaki, tom yum, sriracha, miód
  • glazura podstawowa: sos sojowy, miód
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Glazurowany boczek

Przygotowanie

  1. Kupiłam boczek.

  2. Dałam go do małego garnka i zalałam wodą. W sumie zawartości było 1 litr, wiec dałam jedną łyżkę soli. Jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Gotowałam boczek przez dwie godziny. Bulion wykorzystałam jako bazę zupy.

    Jak widać boczek się wygiął, po wyjęciu przyłożyłam go talerzykiem i schowałam do lodówki do stężenia,

  3. Do glazury można użyć tego czego się chce, podstawą jest sos sojowy i miód.
    Dodałam jeszcze srirachy dla ostrości, teryaki dla przyjemnego smaku i koloru i pasty tom yum- składa się z trawy cytrynowej, czosnku i imbiru.

  4. Wszystko dałam na patelnie i po kolei każdy bok boczku trzymałam w redukującej się glazurze. po około 15 minutach glazura się całkiem zredukuje, trzeba wyłączyć gaz. I jeszcze raz wyobracać w niej boczek.
    Gotowe!

  5. Najsmaczniejszy jest na ciepło. Skórka po dwugodzinnym gotowaniu jest mięciutka i nie trzeba jej odkrawać.

  6. Na zimno też jest smaczny i łatwiej się kroi. :D

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń