Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 585
Dodano: 18.12.2010
Odsłon: 16048
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
liscie ukladamy w duzym naczyniu i myjemy je kilka razy ,aby usunac sol z kiszenia...zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 30min....dobrze odcisnac
na patelni smazymy cebule i dymke na szklisty kololor...dodajemy orzeszli pinii,pokrojone w paseczki pomidory,rodzynki,ziola,a na koniec umyty wczesniej ryz...solimy(obficie,farsz musi byc lekko slony),pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryn...podsmazyc jeszcz 5 min. i odstawic do wystudzenia
na duzym talezu ukladamy po jednym lisciu winogronowym...u jego podstawy ukladamy po lyzce farszu,zaginamy dolny brzeg liscia do gory,a boczne do srodka i owijamy wokol farszu do gory...tak formujemy pozostale golabki,ktore nastepnie ukladamy w glebokim zaroodpornym naczyniu...dno i brzegi naczynia ukladamy pozostalymi liscmi, na nich umieszczamy golabki,scisle obok siebie...gore tez przykrywamy liscmi,polewamy odrobina oliwy ,zalewamy woda,tak aby delikatnie je zakrywala,na wierzch mozna polozyc kilka plasterkow cytryny...szczelnie przykrywamy folia i wstawiamy do piekarnika na 60min(220)...podajemy jeszcze gorace z jogurtam lub smietana
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

Afrulu 05 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Po grecku zwane,,Dolmades" są pyszne,robię je troszkę inaczej,ale muszę wypróbowac też Twojego sposobu.Ale jeśli chodzi o liście nadają się ze wszystkich gatunków winorośli.Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

agasi 05 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Czy ryż ma być suchy czy ugotowany wcześniej? Czy nie podlać w naczyniu odrobiną wody, żeby się nie przypiekły?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Biedroneczka 05 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Ja robię takie gołąbki ze świeżych liści winogron i siłą rzeczy tylko w sezonie. I daję pomidory świeże albo z puszki. I dużo świeżej mięty. Też z ogródka. Najlepsze wakacyjne danie. Zamiłowanie do nich i przepis przywiozłam z Grecji.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kurek55 05 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
czy można gdzieś kupić takie gotowe liście0 Kto głosował? | Odpowiedz

embepe13 05 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Ech, ale ta kuchnia podlaska egzotyczna.....0 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 22 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Dzięki serdeczne camellio za odpowiedź. Z tym kiszeniem to chyba nic mi nie wyjdzie, bo posiadam winorosle tylko granatowe nie białe. Powiedz mi proszę, gdzie kupujesz gotowe kiszone liście? Bywam w dużysz marketach, ale nigdy nie zwracałam uwagi ani nie przypuszczałam, że taki produkt można kupić. Miałam okazję próbować podobnych gołąbków i bardzo mi sakowały, pozatym wyglądają efektownie. Za wszelkie podpowiedzi dziękuję i życzę Spokojnych Świąt :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

camellia 20 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
,,madziak'',bardzo chetnie odpowiem na Twoje pytanie...liscie kupilam gotowe,ale wypytalam kilka osob w jaki sposob kisi sie te listki?...po pierwsze, nie mozna zakisic kazdego liscia, najlepsze sa z bialego slodkiego winogrona i liscie z modych pedow...zebrane liscie trzeba umyc, a nastepnie sparzyc...jezeli chodzi o kiszenie, to ponoc zalewa sie je przegotowana woda z sola,ale w jakim % jeszcze nie wiem...kiedys dostalam takie surowe listki i po sparzeniu zamrozilam i to jest najlepszy sposob0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nebraska 18 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam! Co roku z Bułgarii przywożę sobie 5l puszkę s(y)rmi :) cudownie smakują z kisielo mljako,ale w Polsce nie uświadczy prawdziwego bułgarskiego...dlatego zawsze jadam z 18% śmietaną :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 18 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Droga camellio pewnie już w tym roku nie zrobię gołąbków z Twojego przepisu i dlatego mam pytanie: winorośle rośnie u mnie na ogrodzie więc liści co roku pod dostatkiem, zdradź mi proszę jak kisisz te liście - podobnie jak ogórki? dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz