Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gorditas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, składające się z grubych placków kukurydzianych wypełnionych aromatycznym i dobrze doprawionym farszem z mięsa i warzyw.
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 304
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 388
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 245
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 304
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 388
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 245
Składniki
Przygotuj placki. W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wlej olej oraz wodę i wymieszaj.
Powoli wlewaj po niewielkiej ilości wody, kontrolując konsystencję ciasta. Powinno być miękkie i elastyczne jak ciastolina.
Zagniataj ciasto przez ok. 5 minut, a następnie przełóż je do miski i przykryj ściereczką na 15-30 minut.
Podziel masę na 8 równych kulek i rozwałkuj je na placki o średnicy ok. 12 cm i grubości 0,5 cm.
Patelnię bardzo mocno rozgrzej bez dodatku tłuszczu. Kładź placki i smaż je przez 2-3 minuty, aż zaczną pojawiać się ciemne plamy. Przewróć je i smaż przez kolejne 30 sekund.
Gotowe placki odłóż na bok pod przykryciem. Kiedy lekko przestygną, zrób od brzegu otwór do napełniania, w podobny sposób, jak w picie.
Przygotuj farsz. Pomidory i chili drobno posiekaj i włóż do garnuszka. Zlej je szklanką wody i gotuj przez ok. 10 minut, aż warzywa zaczną się rozpadać.
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj mielone mięso oraz drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż całość do utraty surowego koloru.
Wlej bulion, sok z limonki i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj i duś całość przez ok. 20 minut, aż większość płynu odparuje.
Na koniec dodaj pomidory z papryczkami. Dopraw farsz do smaku wszystkimi przyprawami i gotuj farsz jeszcze przez kilka minut aż straci prawie całą wodę.
Gotowym farszem napełnij ciepłe jeszcze placki Gorditas. Podawaj natychmiast, posypane siekanymi cebulą i natką pietruszki.