Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta prosta i niezwykle smaczna przekąska z pewnością jest doskonale znana wszystkim miłośnikom gruzińskiej kuchni. Aby odtworzyć te smaki w domu, potrzebujecie zaledwie kilku prostych składników i kilkunastu wolnych minut. Gruzińskie pkhali może przyjmować różne formy - możesz spotkać wersję tej przekąski ze szpinakiem, ziołami lub burakami. Dziś postawiliśmy jednak na prostszą wersję - z orzechami i bakłażanem.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 6
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 18
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1976
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 27
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 6
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 18
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1976
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 27
Składniki
Cebulę posiekaj bardzo drobno i zeszklij na niedużej ilości oleju. Odstaw do przestygnięcia.
Bakłażana pokrój w kostkę i obsmaż przez kilka minut, aby zmiękł i zezłocił się ze wszystkich stron. Dodaj do cebuli.
Orzechy podpraż na suchej patelni, a następnie zmiksuj je przy pomocy blendera na gładką, gęstą masę dodając w czasie miksowania ocet winny oraz tyle wody, aby pasta orzechowa była gładka, ale nie nazbyt wodnista.
Bakłażana z cebulą przełóż na deskę i posiekaj drobno, aby powstała jednolita masa.
W dużej misce wymieszaj bakłażana, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pastę orzechową oraz posiekane liście kolendry. Dodaj także wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut do lodówki. Masa powinna być gęsta i łatwa do uformowania. Gdyby tak nie było, dodaj nieco więcej zmielonych orzechów.
Z tak przygotowanej masy uformuj kulki i układaj je na półmisku. Formowanie pkhali będzie prostsze, jeśli zwilżysz dłonie. Udekoruj całość pestkami granatu i listkami kolendry lub pietruszki.