Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na grzyby jak ryby od tak dawna jest obecny w naszym domu, że na dobre wrósł w kanon świątecznych potraw. Niekoniecznie robię je na Boże Narodzenie, choć doskonale nadają się na wigilijny stół. Ale już na Sylwestra i Nowy Rok często je przyrządzam. I w karnawale też. Dobrze do tych okazji pasują i w dodatku smakują wszystkim. A jak zostaną po imprezie, to nigdy nie brakuje chętnych na dojadanie smakowitych resztek.
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 415
Przepyszne i pachnące świętami babeczki, które można przygotować z dziećmi z...
Odsłon: 14
Przepis na pyszne, delikatne oraz pożywne placki cukiniowo - brokułowe z doda...
Odsłon: 85
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godz...
Odsłon: 90
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 415
Przepyszne i pachnące świętami babeczki, które można przygotować z dziećmi z...
Odsłon: 14
Przepis na pyszne, delikatne oraz pożywne placki cukiniowo - brokułowe z doda...
Odsłon: 85
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godz...
Odsłon: 90
Składniki
Pieczarki oczyść i przytnij im trzonki (możesz te trzonki wykorzystać do innych potraw, na przykład sosu pieczarkowego albo jajek faszerowanych).
W dużym rondlu przygotuj sos do pieczarek, czyli zalewę pomidorową. A więc – wszystkie składniki włóż do garnka i doprowadź do wrzenia.
W miseczce roztrzep jajka (u mnie – same białka) ze sporą szczyptą soli – będą potrzebne do panierowania grzybów. Do innej miski wsyp mąkę (u mnie orkiszowa, ale może być pszenna), a do jeszcze innej – bułkę tartą.
Na dużej patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Pieczarki panieruj kolejno w mące,
roztrzepanym jajku z solą,
a na koniec w bułce tartej.
Wrzucaj grzybki na rozgrzany tłuszcz,
a potem smaż z obu stron na rumiano.
Usmażone pieczarki wrzucaj stopniowo do gorącej zalewy pomidorowej.
Przykryj rondel i gotuj grzyby na małym ogniu przez godzinę.
Ugotowane grzyby jak ryby przenieś w chłodne miejsce przynajmniej na jedną dobę i dopiero później podaj na stół.
W zimnie można przechowywać je znacznie dłużej. Kilka dni na pewno.
świąteczna przystawka gotowa. To jest łatwe do przygotowania i pyszne danie, więc spróbuj go koniecznie. Smacznego!