Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na grzyby jak ryby od tak dawna jest obecny w naszym domu, że na dobre wrósł w kanon świątecznych potraw. Niekoniecznie robię je na Boże Narodzenie, choć doskonale nadają się na wigilijny stół. Ale już na Sylwestra i Nowy Rok często je przyrządzam. I w karnawale też. Dobrze do tych okazji pasują i w dodatku smakują wszystkim. A jak zostaną po imprezie, to nigdy nie brakuje chętnych na dojadanie smakowitych resztek.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Pieczarki oczyść i przytnij im trzonki (możesz te trzonki wykorzystać do innych potraw, na przykład sosu pieczarkowego albo jajek faszerowanych).
W dużym rondlu przygotuj sos do pieczarek, czyli zalewę pomidorową. A więc – wszystkie składniki włóż do garnka i doprowadź do wrzenia.
W miseczce roztrzep jajka (u mnie – same białka) ze sporą szczyptą soli – będą potrzebne do panierowania grzybów. Do innej miski wsyp mąkę (u mnie orkiszowa, ale może być pszenna), a do jeszcze innej – bułkę tartą.
Na dużej patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Pieczarki panieruj kolejno w mące,
roztrzepanym jajku z solą,
a na koniec w bułce tartej.
Wrzucaj grzybki na rozgrzany tłuszcz,
a potem smaż z obu stron na rumiano.
Usmażone pieczarki wrzucaj stopniowo do gorącej zalewy pomidorowej.
Przykryj rondel i gotuj grzyby na małym ogniu przez godzinę.
Ugotowane grzyby jak ryby przenieś w chłodne miejsce przynajmniej na jedną dobę i dopiero później podaj na stół.
W zimnie można przechowywać je znacznie dłużej. Kilka dni na pewno.
świąteczna przystawka gotowa. To jest łatwe do przygotowania i pyszne danie, więc spróbuj go koniecznie. Smacznego!