Pełne wartości i smaku arabskie danie -ful, z młodego bobu.
Gulaszyk z bobu
Składniki
- bób młody po obraniu około 30- 40 dag
- cebula
- czosnek 4-6 zabków
- papryka pół
- cukinia kawałek
- pomidor 2 szt
- kumin mielony 1 łyżeczka
- kolendra ziarno mielona pół łyżeczki
- chile, wedle uznania, ma być ostre
- sól
- cytryna sok
- kolendra natka
- olej/ oliwa do smażenia
Składniki
- bób młody po obraniu około 30- 40 dag
- cebula
- czosnek 4-6 zabków
- papryka pół
- cukinia kawałek
- pomidor 2 szt
- kumin mielony 1 łyżeczka
- kolendra ziarno mielona pół łyżeczki
- chile, wedle uznania, ma być ostre
- sól
- cytryna sok
- kolendra natka
- olej/ oliwa do smażenia

Etapy przygotowania
Jak już najem się gotowanego bobu czas na danie główne. Najlepszy do tej potrawy jest już lekko mączysty bób, ładnie zagęści sos. Na oliwie podsmaża się cebulę, potem dodaje się cukinię i paprykę, gdy warzywa będą podsmażone dodaje się posiekany czosnek, kumin, kolendrę i chili i całość podsmaża, aż zacznie ładnie pachnieć. Dodaje się obrane i posiekane pomidory i smaży całość, aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje. Sos trzeba jeszcze doprawić solą i dodać obrany bób. Wystarczy pogotować parę minut i sos się zagęści a smaki się przenikną, jeszcze na koniec sok z ćwiartki cytryny- ładnie połączy smaki.
U mnie bób- ful występował na talerzu podczas obiadu warzywnego z własnego ogrodu. Najczęściej można znaleźć go w kanapkach w chlebkach pita lub takim chlebkiem najlepiej się go wyjada.
Smacznego :)
Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15956

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1620
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15956

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1620


Składniki
- bób młody po obraniu około 30- 40 dag
- cebula
- czosnek 4-6 zabków
- papryka pół
- cukinia kawałek
- pomidor 2 szt
- kumin mielony 1 łyżeczka
- kolendra ziarno mielona pół łyżeczki
- chile, wedle uznania, ma być ostre
- sól
- cytryna sok
- kolendra natka
- olej/ oliwa do smażenia
Jak już najem się gotowanego bobu czas na danie główne. Najlepszy do tej potrawy jest już lekko mączysty bób, ładnie zagęści sos. Na oliwie podsmaża się cebulę, potem dodaje się cukinię i paprykę, gdy warzywa będą podsmażone dodaje się posiekany czosnek, kumin, kolendrę i chili i całość podsmaża, aż zacznie ładnie pachnieć. Dodaje się obrane i posiekane pomidory i smaży całość, aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje. Sos trzeba jeszcze doprawić solą i dodać obrany bób. Wystarczy pogotować parę minut i sos się zagęści a smaki się przenikną, jeszcze na koniec sok z ćwiartki cytryny- ładnie połączy smaki.
U mnie bób- ful występował na talerzu podczas obiadu warzywnego z własnego ogrodu. Najczęściej można znaleźć go w kanapkach w chlebkach pita lub takim chlebkiem najlepiej się go wyjada.
Smacznego :)
Świetne danie.
bardzo apetyczne danie
Pyszotka:)
Pychotka :)
Super :)