Do góry

Przekąski Przepis na:

Hiszpańska tortilla z warzywami

Hiszpańska tortilla z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 362

Dodano:

Odsłon: 842

Tortilla de patatas (czyli tortilla ziemniaczana) to prawdziwa klasyka kuchni hiszpańskiej. Podstawowymi składnikami tortilli są cebula, ziemniaki, jaja i oliwa z oliwek. Poniżej przedstawiamy przepis na tortille wzbogaconą o warzywa (cukinię i pomidora).

Składniki

  • 1 duży ziemniak lub 2 mniejsze
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 1/3 średniej cukinii
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, zioła
  • natka pietruszki
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowanego i pokrojonego w kostkę ziemniaka podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone w kostkę: cukinię, pomidora, cebulę oraz czosnek.

  2. W dużej misce ubijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy natkę pietruszki.
    Masę jajeczną wlewamy do warzyw i smażymy pod przykrywkę na średnim ogniu aż jajka się zetną.

  3. Tortillę można również przyrządzić z papryką, pieczarkami lub w wersji mięsnej z boczkiem lub kiełbasą chorizo.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń