Do góry

Przekąski Przepis na:

Indyjskie chlebki drożdżowe

Indyjskie chlebki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 183 Ocena: 1741

Dodano:

Odsłon: 7656

Przepis na smakowite chlebki drożdżowe.

Składniki

  • 150 ml letniego mleka
  • 2 ½ łyżki cukru
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 500 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • mąka do podsypania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko mieszamy z ½ łyżki cukru i drożdżami, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski, dodajemy resztę cukru, zaczyn drożdżowy, jogurt roztrzepany z olejem, jajkiem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez 10 minut. Formujemy kulę, delikatnie nacieramy niewielką ilością oleju, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto zagniatamy ponownie na podsypanym mąką blacie, dzielimy na mniejsze części. Z każdej formujemy placek, rozciągając ciasto na boki. Rozgrzewamy mocno patelnię (żeliwna lub grillową), na suchej kładziemy placek i przypiekamy, aż miejscami zacznie się przypalać, po czym odwracamy i dopiekamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 19 czerwca pyszne, nieodzowne do kuchni orientalnej i nie tylko...

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 18 czerwca Super, coś podobnego mama piekła,ale na płycie pieca kaflowego.:)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 17 czerwca Swietny przepis! a jak wszystko lepiej smakuje z takimi chlebkami!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 17 czerwca Uwielbiam wszelkiego rodzaju chlebki z dalekiej kuchni wschodniej. Super :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń