Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W momencie kiedy weszłam w posiadanie szynkowaru, wędliny zakupione w sklepie już tak dobrze mi nie smakują. Szczerze polecam zakup tego cudownego garnka :)
Połowę mięsa zmielić w maszynce na drobnym sitku, resztę pokroić w kostkę i delikatnie rozbić tłuczkiem.
Dodać sól, przyprawy, dobrze wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia rozpuścić żelatynę w letniej wodzie, dodać do mięsa i dobrze wymieszać.
Do szynkowaru włożyć worek, napełnić mięsem dobrze ubijając.
Napełnionym szynkowarem postukać kilka razy o twarde podłoże, w celu usunięcia ewentualnego powietrza, zakręcić szczelnie worek, nałożyć pokrywkę ze sprężyną i dobrze zamknąć.
Ponownie odstawić mięso na noc do lodówki.
Następnego dnia napełnić odpowiedni garnek do parzenia wodą do wysokości 3/4 , doprowadzić wodę do temp. 80-90°C włożyć szynkowar z wbitym w mięso termometrem i parzyć do uzyskania zaznaczonej na termometrze temperatury odpowiadającej parzeniu drobiu, tj; w przedziale 75°-85°C
Kiedy termometr osiągnie pożądaną temperaturę wyjmujemy szynkowar z garnka i zanurzamy od razu w lodowatej wodzie do wystudzenia.
Zimny szynkowar odstawiamy znowu na noc do lodówki w celu całkowitego stężenia mięsa.
Następnego dnia wyjmujemy worek z mięsem, delikatnie go rozcinamy, aby mięso dobrze wyszło.
Wędlinę pokroić w plasterki, ułożyć na półmisku lub od razu na kanapkach.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Jeśli spróbujesz tego ciasta, zapragniesz mieć imieniny codziennie, by móc go...
Odsłon: 10036
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 610
Jeśli spróbujesz tego ciasta, zapragniesz mieć imieniny codziennie, by móc go...
Odsłon: 10036
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 610
Składniki
Połowę mięsa zmielić w maszynce na drobnym sitku, resztę pokroić w kostkę i delikatnie rozbić tłuczkiem. Dodać sól, przyprawy, dobrze wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia rozpuścić żelatynę w letniej wodzie, dodać do mięsa i dobrze wymieszać.
Do szynkowaru włożyć worek, napełnić mięsem dobrze ubijając. Napełnionym szynkowarem postukać kilka razy o twarde podłoże, w celu usunięcia ewentualnego powietrza, zakręcić szczelnie worek, nałożyć pokrywkę ze sprężyną i dobrze zamknąć.
Ponownie odstawić mięso na noc do lodówki. Następnego dnia napełnić odpowiedni garnek do parzenia wodą do wysokości 3/4 , doprowadzić wodę do temp. 80-90°C włożyć szynkowar z wbitym w mięso termometrem i parzyć do uzyskania zaznaczonej na termometrze temperatury odpowiadającej parzeniu drobiu, tj; w przedziale 75°-85°C
Kiedy termometr osiągnie pożądaną temperaturę wyjmujemy szynkowar z garnka i zanurzamy od razu w lodowatej wodzie do wystudzenia. Zimny szynkowar odstawiamy znowu na noc do lodówki w celu całkowitego stężenia mięsa.
Następnego dnia wyjmujemy worek z mięsem, delikatnie go rozcinamy, aby mięso dobrze wyszło. Wędlinę pokroić w plasterki, ułożyć na półmisku lub od razu na kanapkach. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Smażona cukinia do obiadu
Przekąski
Ekspresowe roladki z tortilli z rzodkiewką i szczypiorkiem
Przekąski
Pasta twarogowa z tuńczykiem i warzywami
Przekąski
Domowy smalczyk do chleba. Najlepszy przepis
Smażona cukinia do obiadu
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smac...
Odsłon: 265
Ekspresowe roladki z tortilli z rzodkiewką i szczypiorkiem
Ekspresowe roladki z tortilli idealne na śniadanie, kolację lub na imprezę. W...
Odsłon: 182