Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W momencie kiedy weszłam w posiadanie szynkowaru, wędliny zakupione w sklepie już tak dobrze mi nie smakują. Szczerze polecam zakup tego cudownego garnka :)
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 89
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 259
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2751
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 692
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 89
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 259
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2751
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 692
Składniki
Połowę mięsa zmielić w maszynce na drobnym sitku, resztę pokroić w kostkę i delikatnie rozbić tłuczkiem. Dodać sól, przyprawy, dobrze wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia rozpuścić żelatynę w letniej wodzie, dodać do mięsa i dobrze wymieszać.
Do szynkowaru włożyć worek, napełnić mięsem dobrze ubijając. Napełnionym szynkowarem postukać kilka razy o twarde podłoże, w celu usunięcia ewentualnego powietrza, zakręcić szczelnie worek, nałożyć pokrywkę ze sprężyną i dobrze zamknąć.
Ponownie odstawić mięso na noc do lodówki. Następnego dnia napełnić odpowiedni garnek do parzenia wodą do wysokości 3/4 , doprowadzić wodę do temp. 80-90°C włożyć szynkowar z wbitym w mięso termometrem i parzyć do uzyskania zaznaczonej na termometrze temperatury odpowiadającej parzeniu drobiu, tj; w przedziale 75°-85°C
Kiedy termometr osiągnie pożądaną temperaturę wyjmujemy szynkowar z garnka i zanurzamy od razu w lodowatej wodzie do wystudzenia. Zimny szynkowar odstawiamy znowu na noc do lodówki w celu całkowitego stężenia mięsa.
Następnego dnia wyjmujemy worek z mięsem, delikatnie go rozcinamy, aby mięso dobrze wyszło. Wędlinę pokroić w plasterki, ułożyć na półmisku lub od razu na kanapkach. Podawać z ulubionymi dodatkami.