Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W momencie kiedy weszłam w posiadanie szynkowaru, wędliny zakupione w sklepie już tak dobrze mi nie smakują. Szczerze polecam zakup tego cudownego garnka :)
Polecam.
Odsłon: 394
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1845
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 597
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1953
Polecam.
Odsłon: 394
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1845
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 597
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1953
Składniki
Połowę mięsa zmielić w maszynce na drobnym sitku, resztę pokroić w kostkę i delikatnie rozbić tłuczkiem. Dodać sól, przyprawy, dobrze wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia rozpuścić żelatynę w letniej wodzie, dodać do mięsa i dobrze wymieszać.
Do szynkowaru włożyć worek, napełnić mięsem dobrze ubijając. Napełnionym szynkowarem postukać kilka razy o twarde podłoże, w celu usunięcia ewentualnego powietrza, zakręcić szczelnie worek, nałożyć pokrywkę ze sprężyną i dobrze zamknąć.
Ponownie odstawić mięso na noc do lodówki. Następnego dnia napełnić odpowiedni garnek do parzenia wodą do wysokości 3/4 , doprowadzić wodę do temp. 80-90°C włożyć szynkowar z wbitym w mięso termometrem i parzyć do uzyskania zaznaczonej na termometrze temperatury odpowiadającej parzeniu drobiu, tj; w przedziale 75°-85°C
Kiedy termometr osiągnie pożądaną temperaturę wyjmujemy szynkowar z garnka i zanurzamy od razu w lodowatej wodzie do wystudzenia. Zimny szynkowar odstawiamy znowu na noc do lodówki w celu całkowitego stężenia mięsa.
Następnego dnia wyjmujemy worek z mięsem, delikatnie go rozcinamy, aby mięso dobrze wyszło. Wędlinę pokroić w plasterki, ułożyć na półmisku lub od razu na kanapkach. Podawać z ulubionymi dodatkami.