Do góry

Przekąski Przepis na:

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jabłka w cieście naleśnikowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 612 Ocena: 4996

Dodano:

Odsłon: 260

A kiedy znudzą się tradycyjne naleśniki można zrobić jabłka w cieście naleśnikowym:) Równie szybko, prosto i smacznie:)

Składniki

  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • mleko 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • jajko 1 szt
  • cukier 1 łyżka
  • jabłko 2 szt
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jabłka w cieście naleśnikowym

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, wlewamy mleko i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy mikserem a gdy składniki dokładnie się połączą ciasto odstawiamy.
    Jabłka obieramy, kroimy na plastry i z każdego plastra usuwamy gniazdo nasienne - możemy wykroić ostrym nożem lub "przyrządem" do wycinania dziurek w ciastkach.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry jabłek zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

  2. Zrumienione "placuszki' odkładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu a następnie oprószamy cukrem pudrem.
    Najlepiej smakują na ciepło ale zimne też są smaczne:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń