Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A kiedy znudzą się tradycyjne naleśniki można zrobić jabłka w cieście naleśnikowym:) Równie szybko, prosto i smacznie:)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 514
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 282
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9754
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4492
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 514
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 282
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9754
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4492
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, wlewamy mleko i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy mikserem a gdy składniki dokładnie się połączą ciasto odstawiamy. Jabłka obieramy, kroimy na plastry i z każdego plastra usuwamy gniazdo nasienne - możemy wykroić ostrym nożem lub "przyrządem" do wycinania dziurek w ciastkach. Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry jabłek zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Zrumienione "placuszki' odkładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu a następnie oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło ale zimne też są smaczne:)