Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszanki budzą wiele różnych emocji – niektórzy ją uwielbiają, inni nienawidzą. W tej wersji jednak z pewnością okażą się ciekawą alternatywą, która pomoże przekonać tych niezdecydowanych. Jabłka z kaszanką i suszonymi owocami wyróżniają się ciekawym, słodko-pikantnym smakiem. Sprawdzą się na lunch, obiad czy kolację. Podaj je podczas imprezy rodzinnej, by zaskoczyć wszystkich swoich gości!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1487
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 257
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1487
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 257
Składniki
Śliwki, morele i rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić owoce na sitku, wycisnąć i pokroić w mniejsze kawałki.
Jabłka umyć i wydrążyć, usuwając gniazda nasienne i miąższ. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i odłożyć.
Z kaszanki usunąć błonkę i pokroić ją na plasterki.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać kaszankę i smażyć ją do zrumienienia. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszone owoce i miąższ jabłek. Wymieszaj i smaż do połączenia i rozpadnięcia się miąższu owoców.
Zdejmij patelnię z ognia i dodaj powidła oraz sok z cytryny. Wymieszaj całość do połączenia.
Wydrążone jabłka wypełnij farszem i połóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 45 minut lub do miękkości owoców.
Jabłka z kaszanką i suszonymi owocami podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej polane wytworzonym w pieczeniu sosem. Na wierzchu owoców kładź po 1-2 łyżeczkach powideł śliwkowych.