Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas na pyszne domowe jagodzianki, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Smacznego! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 38
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8618
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 881
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 38
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8618
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 881
Składniki
Ciasto: • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera, ciasto wyrabiamy mieszadłem typu hak przez około 10-15 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (ciasto możemy także wyrabiać ręcznie) • Ciasto ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę • Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 2 minuty Nadzienie: • Mrożone jagody umieszczamy w garnku i podgrzewamy 2-3 minuty do momentu rozmrożenia • Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną, całość mieszamy
Lukier: • Cukier puder mieszamy z wodą i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Składnie: • Ciasto dzielimy na porcje tak aby każda ważyła około 80-100 gramów • Każdą porcję rozpłaszczamy dłońmi i nakładamy po 2 łyżki farszu, następnie zlepiamy brzegi i formujemy podłużne bułeczki • Bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut Chłodne jagodzianki polewamy lukrem