Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas na pyszne domowe jagodzianki, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Smacznego! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 11
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6933
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154847
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1046
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 474
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 11
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6933
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154847
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1046
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 474
Składniki
Ciasto: • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera, ciasto wyrabiamy mieszadłem typu hak przez około 10-15 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (ciasto możemy także wyrabiać ręcznie) • Ciasto ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę • Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 2 minuty Nadzienie: • Mrożone jagody umieszczamy w garnku i podgrzewamy 2-3 minuty do momentu rozmrożenia • Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną, całość mieszamy
Lukier: • Cukier puder mieszamy z wodą i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Składnie: • Ciasto dzielimy na porcje tak aby każda ważyła około 80-100 gramów • Każdą porcję rozpłaszczamy dłońmi i nakładamy po 2 łyżki farszu, następnie zlepiamy brzegi i formujemy podłużne bułeczki • Bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut Chłodne jagodzianki polewamy lukrem