Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas na pyszne domowe jagodzianki, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Smacznego! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Ciasto:
• Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera, ciasto wyrabiamy mieszadłem typu hak przez około 10-15 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (ciasto możemy także wyrabiać ręcznie)
• Ciasto ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę
• Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 2 minuty
Nadzienie:
• Mrożone jagody umieszczamy w garnku i podgrzewamy 2-3 minuty do momentu rozmrożenia
• Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną, całość mieszamy
Lukier:
• Cukier puder mieszamy z wodą i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
Składnie:
• Ciasto dzielimy na porcje tak aby każda ważyła około 80-100 gramów
• Każdą porcję rozpłaszczamy dłońmi i nakładamy po 2 łyżki farszu, następnie zlepiamy brzegi i formujemy podłużne bułeczki
• Bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut
• Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut
Chłodne jagodzianki polewamy lukrem
Plastry z szynki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone, podane z...
Odsłon: 28
Pyszny orzeźwiający deser z galaretek w formie tortu bez pieczenia idealny n...
Odsłon: 42
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 147
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 149
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 106
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 132
Plastry z szynki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone, podane z...
Odsłon: 28
Pyszny orzeźwiający deser z galaretek w formie tortu bez pieczenia idealny n...
Odsłon: 42
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 147
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 149
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 106
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 132
Składniki
Ciasto: • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera, ciasto wyrabiamy mieszadłem typu hak przez około 10-15 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (ciasto możemy także wyrabiać ręcznie) • Ciasto ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę • Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 2 minuty Nadzienie: • Mrożone jagody umieszczamy w garnku i podgrzewamy 2-3 minuty do momentu rozmrożenia • Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną, całość mieszamy
Lukier: • Cukier puder mieszamy z wodą i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Składnie: • Ciasto dzielimy na porcje tak aby każda ważyła około 80-100 gramów • Każdą porcję rozpłaszczamy dłońmi i nakładamy po 2 łyżki farszu, następnie zlepiamy brzegi i formujemy podłużne bułeczki • Bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut Chłodne jagodzianki polewamy lukrem
Przepisy Przekąski
Przekąski
Nadziewane kwiaty cukinii
Przekąski
Carpaccio z buraka
Przekąski
Smażone kwiaty cukinii
Przekąski
Duszona cukinia z marchewką i pomidorami
Nadziewane kwiaty cukinii
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 9177
Carpaccio z buraka
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 258