Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka faszerowane masełkiem chrzanowym

Jajka faszerowane masełkiem chrzanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 762 Ocena: 48982

Dodano:

Odsłon: 1631

Na Wielkanoc w moim rodzinnym domu obowiązkowo jedliśmy jajka z masłem i chrzanem. Na ugotowane jajko nakładaliśmy odrobinę chrzanu i odrobinę masła. Tak właśnie zaczynało się świętowanie. Dzisiaj pamiętając o tej naszej obowiązkowej pozycji śniadania wielkanocnego postanowiłam zaproponować Wam przepis na jajka z farszem, który jest niczym innym jak połączeniem masła i chrzanu. Nie trzeba już nic dokładać, bo tak jest pysznie.

Składniki

  • jajka 6 sztuk
  • nadzienie:
  • masło 100 g
  • chrzan tarty (u mnie Polonaise) 3 łyżki
  • żółtka z ugotowanych jajek 2 sztuki
  • dodatkowo:
  • kiełki brokułów do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jajka faszerowane masełkiem chrzanowym

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, dodając do wody 1 łyżkę soli. Sól ułatwi nam obieranie jajek, skorupka będzie ładnie odchodzić od białka.
    Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut, po tym czasie zmieniamy wodę i ponownie odstawiamy, najlepiej na 10- 15 minut. Wylewamy wodę i obieramy jajka. Obrane jajka kroimy na połówki. Z jajek wyjmujemy żółtka, z których dwa przeznaczamy do farszu.

    Przygotowanie farszu:
    Masło, mające temperaturę pokojową, ucieramy z chrzanem i ugotowanymi żółtkami startymi na tarce o drobnych oczkach.

    Połówki jajek wypełniamy farszem, układamy na półmisku, dekorujemy kiełkami brokułów.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 28 marca Ale smakowite dania,
ps. musze sie przyznac , ze jak zobaczylam Twoje ostatnie jaja to pobieglam do sklepu po talerz na jajka:D
Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń