Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 17-04-2022
Dzisiaj zapraszam na przekąskę, która sprawdzi się nie tylko w okresie wielkanocnym, ale podczas każdej imprezy w rodzinnym gronie – jajka faszerowane pieczarkami z odrobiną chili. Podstawą smaku są tutaj oczywiście pieczarki, ale gdzieś w tle obecne są też nuty skarmelizowanej cebulki oraz chili. Dodajcie do tego świeżą rzeżuchę, i otrzymacie piękną, smaczną przystawkę.
Dzisiaj sernik z brzoskwiniami przygotowany na Andrzejki. Wyszedł bardzo smac...
Odsłon: 284
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 876
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 178
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 190
Makowiec przygotowany na imprezę Andrzejkową. Przepis prosty, nieskomplikowan...
Odsłon: 41
Dzisiaj sernik z brzoskwiniami przygotowany na Andrzejki. Wyszedł bardzo smac...
Odsłon: 284
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 876
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 178
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 190
Makowiec przygotowany na imprezę Andrzejkową. Przepis prosty, nieskomplikowan...
Odsłon: 41
Składniki
8 dużych jajek ugotuj na twardo, całkowicie ostudź i obierz ze skorupek.
Jedną średnią cebulę pokrój w drobną kostkę. Dwie czerwone, małe papryczki chili oczyść z szypułek i gniazd nasiennych, a następnie pokrój w bardzo drobną kostkę. Pieczarki delikatnie oczyść za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego i pokrój w cienkie pół plasterki.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wyłóż pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją, stale mieszając przez 3, może 4 minuty do zmięknięcia.
Dodaj do cebuli papryczki chili i podsmażaj je przez kolejne 2, 3 minuty, aż uwolnią swój aromat.
Na koniec dodaj pokrojone pieczarki. Zawartość patelni smaż tak długo, aż grzyby zmniejszą swoją objętość o połowę. Powinno zająć to około 5 minut. Kiedy pieczarki są gotowe, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia.
Ugotowane na twardo i obrane jajka przekrój na pół. Żółtka wyjmij i przełóż do miski. Rozdrobnij je za pomocą widelca, łyżki lub tłuczka do ziemniaków.
Do żółtek dodaj podsmażone pieczarki z cebulą i papryczkami chili. Zawartość miski uzupełnij dwiema lub trzema łyżkami majonezu i łyżeczką suszonej pietruszki. Składniki farszu dokładnie ze sobą wymieszaj, do całkowitego połączenia. Farsz dopraw do smaku solidną szczyptą soli i mielonego, czarnego pieprzu.
Każdą połówkę jajka nadziej solidną łyżeczką farszu. Postaraj się wypełnić nią dokładnie otwór po żółtku.
Nadziane jajka przyozdób niewielką ilością majonezu, szczyptą słodkiej papryki i kilkoma listkami świeżej rzeżuchy.
Smacznego!