Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na wielkanocne menu? Na pewno nie może zabraknąć w nim jajek. Świetnie sprawdzą się takie ze smakowitym farszem. Świąteczne jajka można przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Jajka faszerowane z boczkiem to dość oryginalna propozycja, która wpisze się w gusta wielbicieli wyrazistych smaków za sprawą orientalnej, pikantnej przyprawy.
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Włóż do rondelka z letnią wodą i zagotuj. Gotuj przez 8-10 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Odstaw jajka do przestudzenia. Delikatnie obierz ze skorupek (tak, by nie naruszyć białek) i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i przełóż do miski. Rozgnieć widelcem. Białka ułóż na półmisku.
Pokrój jak najdrobniej część boczku i oprósz przyprawą typu harissa. Kawałek pokrój na niewielkie, cienkie plasterki (12 sztuk). Podsmaż boczek na patelni, aż się zarumieni.
Posiekaj drobno szczypiorek. Zetrzyj ogórek na tarce o dużych oczkach. Oprósz solą. Odstaw na kilkanaście minut. Odlej sok z ogórka.
Wymieszaj majonez ze śmietaną. Dodaj do miski z żółtkami. Do miski przełóż także drobno pokrojony i podsmażony boczek (plasterki odłóż do dekoracji), ogórek i szczypiorek. Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wypełnij połówki białek farszem. Oprósz pikantną przyprawą. Udekoruj kawałkami boczku i listkami świeżej natki pietruszki.