Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka „kogutki” to świetny pomysł na przystawkę na wielkanocny stół. Ta przekąska stanie się jego tematyczną ozdobą, a także ciekawą alternatywną dla jajek faszerowanych podanych w tradycyjnej formie. Farsz do „kogutków” – na bazie ugotowanych żółtek – możesz przygotować z dowolnych składników, np. pieczarek, ziół, wędliny. Jajka będą jednak prezentować się najefektowniej, jeśli użyjesz produktów wyłącznie w żółtym lub białym kolorze.
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 121
Likier kokosowy domowej roboty, taki trochę Malibu przyrządzany na naszej wód...
Odsłon: 126
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 1264
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 121
Likier kokosowy domowej roboty, taki trochę Malibu przyrządzany na naszej wód...
Odsłon: 126
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 1264
Składniki
Jajka w temperaturze pokojowej włóż do rondelka z ciepłą wodą. Zagotuj. Gotuj 8-10 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć.
Lekko przestudzone jajka obierz ze skorupek. Przekrój każde w poprzek (mniej więcej na pół). Ostrożnie (by nie uszkodzić białka) wyjmij żółtka. Małym nożykiem powycinaj ząbki na brzegach połówek białek.
Rozgnieć żółtka widelcem. Połącz z majonezem, startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i curry. Wymieszaj na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Uformuj z powstałej masy 5 jednakowych kulek.
Włóż powstałe kulki pomiędzy połówki białek. Zrób „kogutkom” oczy z ziarnek pieprzu i dziobki z marchewki lub czerwonej papryki. Tak przygotowane jajka przechowuj w lodówce.