Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane jajka to niekwestionowany klasyk wielkanocnego stołu, choć mogą czasem wydać się zbyt pospolite w swojej podstawowej formie. Aby nadać im świeżości i zaskoczyć gości, wypróbuj przepis na jajka w burakach. Dzięki czemu zyskasz na kuszącym wyglądzie przystawki, która z powodzeniem stanie się ozdobą każdego wielkanocnego śniadania.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 132
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1597
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 344
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 132
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1597
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 344
Składniki
Obierz buraki, pokrój na kawałki i włóż do garnka (najlepiej w miarę płaskiego). Zalej litrem wrzącej wody, dolej ocet i gotuj na średnim ogniu około 30 minut. Następnie wystudź i wyłów buraki (możesz użyć do sałatki).
Ugotuj jajka w osolonej wodzie na twardo, po czym ostudź i obierz. Włóż jajka do buraczanej marynaty tak, aby się ze sobą nie stykały. Zostaw na ok. 60 minut.
Po tym czasie wyjmij jajka na talerz, przetnij na połowy i ostrożnie wyjmij żółtka, aby nie uszkodzić białek. Żółtka włóż do miski i rozgnieć widelcem, po czym dodaj bardzo drobno posiekaną lub startą na tarce o małych oczkach cebulkę (możesz użyć surowej drobno pokrojonej cebuli, przesmażonej na maśle), dołóż majonez, dopraw solą, czarnym pieprzem i szczyptą curry. Dokładnie wszystko wymieszaj lub dla uzyskania nadzienia o konsystencji pasty – zmiel blenderem.
Gotowym farszem nadziewaj połówki jajek i układaj na ozdobnym talerzu. Jajka w burakach udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem i kolorowym pieprzem lub w inny, wiosenno-kolorowy sposób. Jajka smakują najlepiej od razu po przygotowaniu, choć możesz je zabarwić wieczorem poprzedniego dnia i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, a nazajutrz przekroić, zrobić szybki farsz i wykończyć przystawkę.