Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spośród wielu kiełbas wędzonych jakie robię w domu kabanosy są nieodzowną pozycją zarówno w wersji czystej (z pieprzem) jak i tej paprykowej. Formuje je do długości batonu ok. 20-25 cm. Podsuszone kabanosy oddają tłuszcz i w charakterystyczny sposób „klikają” przy łamaniu. Świetny dodatek po zgrzaniu do śniadania lub jako przekąska. Uwaga farbują!...ale to nic i tak są pyszne. …A te sklepowe się chowają:)
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 3311
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 325
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 192
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 3311
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 325
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 192
Składniki
1. Łopatkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm). 2. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) do konsystencji pasty. Włożyć do lodówki. 3. Do łopatki dodać peklosól i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego (pieprz jest potrzebny żeby było widać czy peklosól jest równomiernie rozprowadzona w mięsie mielonym). 4. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie). NASTĘPNEGO DNIA: 5. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h). 6. Dodać przyprawy i wodę oraz słoninę.
7. Mieszać ok. 10 min. Przygotować jelita - naciągnąć na tutkę do kabanosów.
8. Nadziewać jelita i następnie je ponakłuwać. Uformować batony po ok. 20-25 cm. Zawsze staram się uformować parzystą ilość kabanosów tak by żaden nie zwisał z kija poniżej całej partii.
9. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej.
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć kiełbasy. 2. Osuszyć je ok. 1 godziny. 3. Wędzić ok. 4 h w temp. 60st. C lub do 5-6h w temp. 40 st. C. Wędzę drewnem owocowych drzew tj. jabłoń lub grusza. Pod koniec wędzenia podkładam drewno jałowca.
Parzenie: 1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy. 2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20 min. 3. Przełożyć do miski (lub zlewu) z zimną wodą do ostudzenia. Następnie przełożyć na sitko do obsuszenia Parzenie prowadzę w brytfannie żeby swobodnie kabanosy się zmieściły.
Dosuszanie: Powiesić w ciepłym przewiewnym miejscu na min. 1 tydzień (max 2 tyg.).