Do góry

Przekąski Przepis na:

Kabanosy wieprzowe paprykowe

Kabanosy wieprzowe paprykowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 1098

Dodano:

Odsłon: 517

Spośród wielu kiełbas wędzonych jakie robię w domu kabanosy są nieodzowną pozycją zarówno w wersji czystej (z pieprzem) jak i tej paprykowej. Formuje je do długości batonu ok. 20-25 cm. Podsuszone kabanosy oddają tłuszcz i w charakterystyczny sposób „klikają” przy łamaniu. Świetny dodatek po zgrzaniu do śniadania lub jako przekąska. Uwaga farbują!...ale to nic i tak są pyszne. …A te sklepowe się chowają:)

Składniki

  • Łopatka wieprzowa ok. 0,8 kg
  • Słonina ok. 0,2 kg
  • Sól peklowa 20g /kg farszu
  • Czosnek ok. 1-2 ząbki (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • Pieprz czarny (1 łyżeczka)
  • Mieszanka papryka ostra + papryka słodka + papryka wędzona (3-4 łyżeczki)
  • Woda ok. 200ml
  • Jelita baranie ok. 2 szt. /kg farszu (ok. 4m /kg)
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Łopatkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm).
    2. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) do konsystencji pasty. Włożyć do lodówki.
    3. Do łopatki dodać peklosól i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego (pieprz jest potrzebny żeby było widać czy peklosól jest równomiernie rozprowadzona w mięsie mielonym).
    4. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie).
    NASTĘPNEGO DNIA:
    5. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h).
    6. Dodać przyprawy i wodę oraz słoninę.

  2. 7. Mieszać ok. 10 min. Przygotować jelita - naciągnąć na tutkę do kabanosów.

  3. 8. Nadziewać jelita i następnie je ponakłuwać. Uformować batony po ok. 20-25 cm. Zawsze staram się uformować parzystą ilość kabanosów tak by żaden nie zwisał z kija poniżej całej partii.

  4. 9. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej.

  5. Wędzenie:
    1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć kiełbasy.
    2. Osuszyć je ok. 1 godziny.
    3. Wędzić ok. 4 h w temp. 60st. C lub do 5-6h w temp. 40 st. C. Wędzę drewnem owocowych drzew tj. jabłoń lub grusza. Pod koniec wędzenia podkładam drewno jałowca.

  6. Parzenie:
    1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy.
    2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20 min.
    3. Przełożyć do miski (lub zlewu) z zimną wodą do ostudzenia. Następnie przełożyć na sitko do obsuszenia

    Parzenie prowadzę w brytfannie żeby swobodnie kabanosy się zmieściły.

  7. Dosuszanie:
    Powiesić w ciepłym przewiewnym miejscu na min. 1 tydzień (max 2 tyg.).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 14 marca 2019 Podobno kabanosy nie powinny zawierać czosnku, tylko kminek, ale to kwestia gustów. Twoje wyglądają świetnie, muszę wypróbować, bo jeden z moich synów uwielbia :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 28 listopada 2018 Super, swoje są najsmaczniejsze i zdrowsze :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń