Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior po grecku to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają szybkich i smacznych rozwiązań. To danie będzie fantastyczną samodzielną przekąską, ale też sprawdzi się jako dodatek do dania obiadowego lub potraw z grilla. Dzięki swojej wszechstronności doskonale komponuje się ze świeżą bagietką, ryżem na sypko lub pieczoną rybą. Delikatna struktura kalafiora świetnie współgra z aromatem ziół i smakiem sosu pomidorowego, a dodatkowej kremowości doda odrobina tartego parmezanu.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15464
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4638
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 315
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2769
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5004
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15464
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4638
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 315
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2769
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5004
Składniki
Kalafior umyj, podziel na różyczki. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulę. Przesmażaj, aż stanie się błyszcząca. Dodaj kalafior i smaż kilka minut, aż zacznie się rumienić. Dodaj pomidory z puszki, suszone zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. W razie potrzeby dodaj trochę wody i gotuj przez ok. 30 minut. Duś kalafiora, aż sos zgęstnieje i większość płynu odparuje. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem.
Kalafior po grecku wykładaj na talerze, posyp startym serem. Możesz udekorować świeżymi ziołami.